Asigurari & Pensii

# calcul pensie #contributie pensie

Proiect: Persoanele carora le lipsesc ani din stagiul de cotizare pot plati retroactiv contributia

Persoanele carora le lipsesc ani din stagiul de cotizare pot plati retroactiv contributia la pensie pana la data de pana la data de 1 septembrie 2021.
Plata contributiei de asigurari sociale se poate face pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii incheierii contractului de asigurare, pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta, potrivit unui proiect de ordonanta publicat de Ministerul Muncii.

"Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contributiei de asigurari sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii incheierii contractului de asigurare, in care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare in sistemul public de pensii sau intr-un sistem de asigurari sociale neintegrat acestuia, in tara, in statele membre UE sau in alte state cu care Romania aplica instrumente juridice internationale in domeniul securitatii sociale", se precizeaza in proiectul de act normativ.

Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contributiei de asigurari sociale sunt cele care se incadreaza in perioada cuprinsa intre data implinirii varstei de 18 ani si data incheierii contractului de asigurare sociala.

Baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale o constituie venitul lunar asigurat inscris in contractul de asigurare sociala care nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata in vigoare la data incheierii contractului de asigurare sociala.
Plata contributiei de asigurari sociale se efectueaza intr-o singura transa sau esalonat, in transe lunare, pana la data de 1 septembrie 2021.
in situatia in care la data de 1 septembrie 2021, contributia de asigurari sociale datorata nu este achitata in intregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzator platii efectuate.

Potrivit initiatorilor, proiectul a avut in vedere numeroasele solicitari din partea unor cetateni romani din tara si strainatate care nu au fost asigurati la sistemul public din Romania.

"Platile efectuate catre bugetul asigurarilor sociale de stat pot contribui, cel putin pentru un timp, la refacerea echilibrului bugetar. Masura legislativa are drept consecinta evitarea de la excluderea sociala a unor categorii de persoane care nu ar putea accede la pensie pentru limita de varsta in cadrul sistemului public de pensii intrucat nu indeplinesc conditiile prevazute de lege cu privire la stagiul de cotizare, si care, in lipsa indeplinirii conditiilor de pensionare, ar apela la sistemul de asistenta sociala, fapt ce ar impovara bugetul de stat", se precizeaza in nota de fundamentare care insoteste proiectul de ordonanta.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anuntat, la inceputul acestei luni, ca persoanele carora le lipsesc ani din stagiul de cotizare pentru pensie ar putea avea posibilitatea sa acopere acei ani, aceasta fiind una dintre modificarile care ar putea fi aduse Legii pensiilor.

"Prima modificare (la Legea pensiilor, n.r.) pe care as intentiona sa o fac este legata de posibilitatea oamenilor de a-si cumpara, adica de a putea recupera din spate perioade pentru care nu au contribuit. Sunt persoane care mi-au semnalat acest lucru, mi-au adus in atentie faptul ca ar avea disponibilitate constatand ca din toata perioada de stagiu minimal de cotizare le lipsesc cativa ani si ar fi dispusi sa ii acopere in acest moment. Ar fi o potentiala modificare pe care o voi pune in dezbatere publica, voi vedea reactiile si ulterior voi decide", a anuntat ministrul Muncii in data de 4 august.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea