Financiar

Armistitiu in razboiul de la raft

Taxele impuse de marile lanturi de magazine furnizorilor lor nu vor mai fi obligatorii. Producatorii sustin ca masura ar putea duce la ieftinirea produselor la raft.

Dupa mai multe runde de discutii, producatorii si retailerii au ajuns vineri la un acord in ceea ce priveste majoritatea prevederilor contractuale dintre cele doua parti care vor fi reglementate printr-un Ghid de bune practici.

Astfel, cele doua parti au fost de acord sa elimine obligativitatea unor taxe (precum taxa de raft, taxa de deschidere de noi magazine pe care producatorii trebuia sa le plateasca lanturilor de magazine).

„In proportie de 90% ne-am inteles asupra prevederilor. Spre exemplu, am stabilit ca taxele sa nu mai fie obligatorii si se vor putea negocia. De asemenea, daca nu acceptam sa platim aceste taxe, retailerul nu poate incheia relatiile contractuale cu noi pe acest motiv sau nu ne poate delista produsele de la raft.
 
La fel si cu taxa de deschidere de magazin, care nu mai poate fi impusa, iar daca un producator nu o accepta, nu poate fi dat afara din magazin. In plus, cuantumul taxei poate fi negociat“, ne-a declarat Sorin Minea , presedintele Romalimenta .

Potrivit acestuia, cele doua parti au decis sa includa discounturile in lista de pret, iar bonusurile sa se raporteze la tinta de vanzari, fiind un fel de recompensa pentru atingerea unui anumit volum de vanzari prin magazinul respectiv. Cu alte cuvinte, daca retailerul vinde mult din marfa unui producator, primeste un procent din vanzari.

O alta reglementare cu care au fost de acord atat retailerii, cat si producatorii se refera la penalitatile pentru intarzierile la plata furnizorilor, care sa fie similare cu cele platite de furnizori in situatii precum intarzierea la livrarea marfii.

Cele doua parti nu s-au inteles inca asupra definirii pretului de achizitie, fapt ce ar putea bloca pe viitor negocierile. De acest aspect depinde posibilitatea producatorilor de a avea preturi diferite in functie de taxele percepute de retaileri si deci implicit de magazin. Cu alte cuvinte, cu cat taxele magazinelor vor fi mai mici, cu atat pretul produsului la raft va fi mai mic.

„Noi vom avea un pret unic, dar diferentele la raft se vor datora taxelor percepute de retaileri“, a mai declarat Minea. Potrivit acestuia, dupa constituirea Ghidului de bune practici, care nu va avea statutul unei legi, insa „va ajuta in caz de litigiu “, este posibil ca preturile din magazine sa scada. „Acest ghid este un pas inainte pentru reducerea pretului. Spre exemplu, in Franta, dupa introducerea unui astfel de ghid, preturile au scazut in aproximativ patru luni“, a mai spus Minea.

Urmatoarea intrevedere a asociatiilor de producatori si lanturile de retail va avea loc pe 24 iunie, Romalimenta sperand la un ajutor si din partea Guvernului. Concret, producatorii spera ca Executivul sa adopte o hotarare de guvern prin care sa se defineasca pretul de achizitie.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea