Financiar

#apartament #pret #scadere

Apartamentele vechi din Capitala se dau si cu 25% mai ieftin decat pretul de oferta

Timpul mediu de vanzare a unei proprietati a crescut cu 20% si a ajuns la 12 saptamani. Dezvoltatorii de apartamente noi nu sunt dispusi inca sa ofere discounturi.

Pretul adevarat, la care se tranzactioneaza, al unui apartament vechi din Bucuresti poate fi cu pana la  25% mai ieftin fata de pretul initial cerut de proprietar. „Preturile apartamentelor vechi sunt mai mari decat e cazul. La inceputul anului preturile crescusera cu 20% – 25%. Acum, o scadere cu acelasi procent din pretul cerut devine Practic un discount si se ajunge la un pret corect”, a declarat, pentru Gandul, George Ivan, consultant in cadrul departamentului rezidential al companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox .

Regula nu este insa valabila in toate cazurile. Paul Dumbravanu, broker si proprietar al agentiei imobiliare Re/Max Star, este de parere ca oamenii de afaceri cu studii universitare sunt flexibili si dornici sa negocieze deoarece se gandesc deja la urmatoarea investitie pe care o vor face. Motiv pentru care acestia sunt dispusi sa negocieze cu pana la 10% daca au oportunitati imediate.

Cu banul jos iei mult mai ieftin

Totodata, un alt aspect esential este legat si de modalitatea de plata: daca plata se face cu banii jos, se pot obtine reduceri generoase, de pana la 20%. Pe de alta parte, in locatiile ultracentrale exista o tendinta de tranzactionare la pretul de listare si se poate vorbi de o scadere de doar 2% – 5% din pretul cerut in momentul listarii spre vanzare a locuintei respective.

Compania RE/MAX a anuntat ieri ca timpul mediu de vanzare a proprietatilor a crescut cu 20% si a ajuns pana la 12 saptamani, moment in care poate fi vandut un apartament. „Daca pretul de vanzare este cu 10 – 30% sub preturile actuale de pe piata, cladirea sau locuinta se vinde in maximum 30 de zile. Am avut si cazuri in reteaua noastra in care, in aceleasi conditii, proprietatile s-au vandut si in cinci zile”, afirma Paul Dumbravanu.

Piata imobiliara se confrunta cu o criza

Desi reprezentantii Colliers International Romania au afirmat cu saptamani in urma ca numarul tranzactiilor cu apartamente noi a scazut cu pana la 50%, George Ivan spune ca dezvoltatorii nu sunt inca dispusi sa faca discounturi. „E imposibil ca problemele pe care unii dezvoltatori le au pe pietele internationale sa nu le fi afectat si vanzarile in Romania. Daca piata era intr-o stare de expectativa acum o luna, doua, la momentul de fata de confruntam cu un blocaj, cu o criza”, spune Ivan.

Octav Mihailescu, residential agency director in cadrul Atisreal Romania, este de parere ca proprietarii sunt fortati sa mai scada din pret daca s-a depasit o anumita limita a potentialului de cumparare a celor dornici de a avea o locuinta si ca din toamna ne putem astepta la o crestere a numarului de tranzactii.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea