Financiar

#executari silite #criza economica #anaf #banci comerciale

ANAF si bancile comerciale se intrec pe piata executarilor silite

Incepand cu 2008, de cand efectele crizei economice au inceput sa se faca simtite si in tara noastra, ANAF si bancile comeciale au inceput sa execute silit datornicii.Desi este vorba de executari silite in ambele cazuri, modalitatea desfasurarii procesului de executare silita, pretul, pana si tipul de bun difera de cele mai multe ori.

In ce constau diferentele


Difera organizatorul licitatiei. In cazul ANAF licitatia este organizata de catre Agentia Fiscala Teritoriala, pe cand in cazul bancilor comerciale, licitatia este organizata cu ajutorul executorilor judecatoresti. “Pana in iunie 2012,licitatiile bunurilor executate silit de catre banci, erau organizate de catre departamentul intern al executorilor bancari. Incepand cu iunie 2012, marea majoritate a executorilor bancari au devenit executori judecatoresti. Acestia se ocupa de aceleasi dosare, doar ca din postura de executor judecatoresc.

Cel mai bun lucru prin devenirea executorilor bancari executori judecatoresti este acela ca acum acestia pot duce executarea silita la bun sfarsit. Ma refer aici la evacuarea debitorului (daca este cazul). Ca executor bancar, evacuarea nu intra in atributii, ci aceasta cadea in sarcina adjudecatarului” declara Stefan Neagu, Fondator al executari-silite.com.

Cine pe cine executa
 

In timp ce ANAF prin agentiile teritoriale executa silit companii comerciale ce datoreaza bani statului, bancile comemrciale executa silit datornici ce din cauza crizei economice nu isi mai pot sustine obligatiile contractuale.“Din statisticile noastre,peste 90% din licitatiile organizate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala privesc bunuri apartinand firmelor comeciale. Licitatiile organizate de catre banci prin intermediul executorilor judecatoresti privesc persoanele fizice intr-un procentaj de peste 85%” adauga Stefan Neagu.

In ce consta diferenta de pret la pornirea licitatiei
 

Pretul difera la licitatiile organizate de catre Stat fata de cele organizate de catre banci. Astfel, pretul bunurilor sechestrate de catre Stat si aflate in procesul de executare silita organizate de catre ANAF ajung de cele mai multe ori sa fie chiar si sub 50% din pretul de evaluare, pe cand in cazul bancilor aceasta este exceptia: “Spre deosebire de banci, care executa silit o garantie pentru un credit, ANAF vinde un bun pentru o datorie neachitata la Stat. Statul incearca sa vanda cat mai repede, pe cand bancile dupa ce trec printr-o serie de etape din care executarea silita este ultima masura aflata la dispozitie, vand prin licitatie. Oricum, banca,in calitate de creditor alege de cele mai multe ori sa nu vanda la un pret de sub 75% din pretul de pornire, care este pretul de evaluare. Din aceasta cauza unele bunuri ajung si la peste 10 licitatii reprogramate.”

Ce bunuri pot fi cumparate la licitatie
 

Pe site-ul ANAF, in rubrica dedicata, sunt publicate bunuri scoase la licitatie cum sunt stocurile de marfa, mobilier,masini, scule si echipamente, chiar si electrocasnice. In schimb, de cele mai multe ori, bancile executa silit bunuri imobile.“Depinde ce doreste fiecare sa cumpere. Daca cineva isi doreste un echipament ce in mod obisnuit se gaseste in patrimoniul unei firme cum ar fi mobila de bar sau restaurant, cuptoare de paine sau masini de facut covrigi, atunci ar trebui sa urmareasca site-ul ANAF. Acolo sunt postate toate bunurile sechestrate si executate silit de catre Stat. Daca este interesat insa de un apartament, de un teren sau o masina atunci ar trebui sa ne viziteze site-ul. Bancile in peste 90% din cazuri executa apartamente, case si terenuri iar masinile provin de la companiile de leasing”

Despre executari-silite.comLansata in 2009, sub numele de heima.ro , executari-silite.com este prima platforma web din Romania, ce are ca scop publicarea, promovarea si monitorizarea anunturilor de licitatii ale bunurilor in executare silita.Dedicata executorilor judecatoresti,practicienilor in insolventa,bancilor si companiilor de leasing, platforma executari-silite.com, ofera gratuit publicarea anunturilor de licitatii.

Despre SC Actes TSM SRL

Lansata in 2009, sub numele de heima.ro, executari-silite.com este prima platforma web din Romania, ce are ca scop publicarea, promovarea si monitorizarea anunturilor de licitatii ale bunurilor in executare silita.

Dedicata executorilor judecatoresti,practicienilor in insolventa,bancilor si companiilor de leasing, platforma executari-silite.com, ofera gratuit publicarea anunturilor de licitatii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea