Financiar

AIG a afisat cea mai mare pierdere trimestriala din istoria companiei

American International Group, cel mare asigurator al lumii, a afsat astazi cea mai pierdere trimestriala din istorie, ca urmare a deprecierii unor active legate de instrumentele . In acest context, a anuntat ca va incerca sa stranga 12 miliarde si jumatate de dolari pentru a-si intari .

Primele trei luni ale acestui an au marcat cel de-al doilea trimestru consecutiv in care AIG afiseaza pierderi record.

Acest fapt a dus la scaderea actiunilor asiguratorului american cu aproape 8%. Prima masura pe care a luat-o conducerea American International Group a fost aceea de a-l concedia pe directorul financiar, chiar daca rezultate proaste au fost inregistrate de mai toate diviziile.

Astfel, in primul trimestru din acest an, AIG a inregistrat o pierdere de 7 miliarde 810 milioane de dolari, comparativ cu un castig de peste 4 miliarde raportat in primele trei luni din 2007.

Printre factorii determinanti ai acestei pierderi record se numara scaderea valorii de piata cu peste 9 miliarde de dolari a derivatelor ce au ca credite, un portofoliu care s-a dovedit extrem de riscant inca din ultimul trimestru al anului trecut.

AIG a folosit aceste derivate pentru a asigura obligatiunile ipotecare subprime , dar si alte active impotriva pierderilor.

Vestile insa nu sunt atat de proaste pentru actionari, intrucat AIG a anuntat ca va majora dividendul acordat cu 10%.

In ceea ce-l priveste insa pe directorul executiv Martin Sullivan, situatia nu este deloc roz. Mai ales dupa ce i-a obisnuit pe investitori cu mentinerea AIG pe profit in fiecare trimestru de cand a preluat conducerea in umra cu trei ani.

Acum, analistii sunt de parere ca Sulivan trebuie sa munceasca foarte mult pentru a diminua pierderile si pentru a strange capital. In consecinta, conducerea AIG a declarat ca a inceput deja sa ofere actiuni in valoare de 7 miliarde si jumatate de dolari si va continua sa emita actiuni pentru a strange capital.

American International Group se alatura astfel companiilor care au afisat pierderi uriase ca urmare a expunerii la sectorul subprime, pierderi care au fost estimate de analisti la peste 300 de miliarde de dolari la nivel global.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea