Financiar

#reguli noi creditare #bnr

Ai nevoie de un credit? BNR a schimbat regulile

Banca Nationala a Romaniei va stabili noi limite de indatorare pentru persoanele care intentioneaza sa ia un credit de la banca, pentru a preveni executarea silita!

Noul regulament de creditare ar urma sa fie aprobat in cel mult doua saptamani si va stabili, conform unor specialisti apropiati BNR, un grad de indatorare de 40% din venituri, conform stirileprotv.ro.

Un grad de indatorare mai mic inseamna, evident, mai multi bani ramasi pentru alte cheltuieli dupa ce platim rata la banca. Cei cu credite cu dobanda variabila sau cu mai multe credite dintr-un salariu de 3000 de lei ar trebui sa dea bancii 1200 de lei si 1800 sa le ramana in buzunar. Inainte, raportul era invers. 1800 mergeau la banca si 1200 le ramaneau lor. 

Procentul maxim de indatorare ar urma sa fie diferit pentru primul credit accesat sau de moneda in care ne imprumutam. Regulile nu ar urma insa se se aplice celor cu venituri mai mari, carora bancile le pot aproba si un nivel de 70 de procente grad de indatorare.

Noul regulament se va aplica nu doar bancilor, ci si societatilor de leasing si IFN-urilor.

”Cel mai bine se lua aceasta decizie prin 2015. In acest moment, impactul este mic. Doar un grup redus de oameni vor avea stabilit gradul maxim de indatorare”, a declarat Adrian Benta, analist financiar, pentru stirileprotv.ro.

Evident, schimbarile nu se vor aplica creditelor deja accesate. Ingrijorator este ca in prima jumatate a acestui an s-au inmultit foarte mult.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea