Financiar

#prima casa 3 #program #noutati #conditii

Afla ce noutati aduce programul "Prima Casa 3"

Guvernul a aprobat miercuri Hotararea privind normele de implementare pentru " Prima Casa 3 ", programul prin care statul garanteaza creditele acordate persoanelor fizice pentru achizitionarea primei locuinte, scrie adevarul.ro.

Pentru acest an plafonul garantiilor emise de stat este de 200 de milioane de euro si reprezinta  diferenta neutilizata la finele anului 2010 din plafonul de 1,7 miliarde euro alocat programului "Prima Casa" in anii 2009-2010. Exista insa posibilitatea ca acest plafon sa fie suplimentat in cursul lunii iulie.

Persoanele care vor lua credite prin acest program vor pune insa conturile curente drept gaj in favoarea bancii. Contractantii vor avea posibilitatea sa solicite modificarea valutei, reesalonarea sau rescadentarea imprumutului.

In acest an a fost eliminata conditia privind  asocierea a sapte beneficiari pentru constructia de ansambluri. Noile reglementari stipuleaza ca acestia vor desemna un reprezentant care va gestiona relatia cu finantatorul si care va indeplini formalitatile prealabile obtinerii autorizatiei de construire.

Acelasi proiect prevede ca in cazul in care imobilul a fost achizitionat in cadrul programului de doi beneficiari si unul renunta din diferite motive, cum ar fi divortul, se stabileste posibilitatea de preluare in proprietate exclusiva prin cedarea de catre unul dintre coplatitori a creditului si locuintei in favoarea celuilalt.

O alta modificare se refera la faptul ca incheierea unui antecontract nu este necesara pentru achizitionarea locuintelor ANL sau a celor scoase la licitatie de ANAF. Solicitantul trebuie sa prezinte finantatorilor documentele specifice programelor ANL, respectiv cele specifice procesului de licitatie.

 

Valoarea creditelor si dobanzilor

 

Pentru imobilele vechi sau lucrari de constructie deja incepute, statul garanteaza credite in limita a 60.000 de euro. In schimb, pentru locuintele noi garantia creste la 70.000 de euro. De asemenea, cumparatorii organizati în asociatii beneficiaza de o garantie de cate euro , tot pentru case noi.

In ceea ce priveste rata dobanzii , aceasta este egala la EURIBOR la trei luni plus maximum 4% pe an, la creditele in euro, respectiv ROBOR la trei luni plus maximum 2,5 procente.In marja sunt incluse toate comisioanele percepute de banca.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea