Financiar

#asigurare #supraveghere #pensii_private

Adminstratorii de pensii private, supravegheati daca raman 6 luni sub rentabilitatea pietei

 

Administratorii de fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) vor intra in supraveghere speciala daca rata de rentabilitate a fondului pe care il gestioneaza se situeaza, pentru doua trimestre consecutive, sub cea minima calculata la nivelul pietei, potrivit unui proiect de norma al CSSPP.

"In cazul in care rata de rentabilitate a unui fond de pensii administrat privat (Pilonul II) este mai mica decat rata de rentabilitate minima a tuturor fondurilor de pensii administrate privat pentru patru trimestre consecutive, comisia retrage autorizatia de administrare a administratorului respectiv si aplica procedura privind administrarea speciala", se arata intr-un proiect de norma al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Potrivit proiectuluit, administratorul si depozitarul vor calcula si raporta CSSPP rata de rentabilitate a fondului de pensii administrat privat, dupa 24 de luni de la data primei raportari a valorii unitare a activului net.

Totodata, acestia vor calcula si raporta autoritatii de supraveghere rata de rentabilitate anualizata a fondului de pensii administrat privat, odata cu rata de rentabilitate a fondului calculata pentru perioada de 24 de luni. In a patra zi lucratoare de la efectuarea calculului, administratorul va publica cei doi indicatori pe propria pagina web.

In acelasi timp, si CSSPP va calcula, pe propria pagina web, in a treia zi lucratoare de la data efectuarii calculului, rata de rentabilitate a fiecarui fond de pensii administrat privat, pentru perioada de 24 de luni, rata de rentabilitate anualizata, rata medie ponderata de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii administrate privat si rata de rentabilitate minima a tuturor fondurilor de pensii administrate privat.

"Comisia atentioneaza administratorul in termen de 3 zile lucratoare de la incheierea trimestrului in cazul in care rata de rentabilitate a fondului administrat de acesta se situeaza sub rata de rentabilitate minima a tuturor fondurilor de pensii administrate privat", se mentioneaza in proiectul de norma.

Documentul include si formulele de calcul ale indicatorilor prezentati anterior.

Pe Pilonul II activeaza 10 companii de profil care administreaza cate un fond de pensii, care au acumulat, la finele lunii februarie, un volum de active nete de 2,73 miliarde de lei. Numarul contributorilor pe Pilonul II a crescut cu 0,72% in luna februarie, la 4,971 milioane.

Dupa valoarea activelor, primele trei fonduri sunt administrate de ING Pensii - 1,077 miliarde de lei, Allianz-Tiriac Pensii - 625,29 milioane de lei si Generali Fond de Pensii - 222,56 milioane de lei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele


Citeste pe divahair.ro

Top

Cauta-ti perechea