Financiar

#legea darii in plata #program prima casa #prima casa

Adio, “Prima Casa”!

Legea darii in plata omoara programul “Prima Casa”! Bancile intentioneaza sa renunte la acest tip creditare, deoarece, in cazul in care o persoana doreste sa dea in plata imobilul finantat prin “Prima Casa”, banca nu mai poate recupera garantia de 50% oferita de stat, in conditiile in care legea darii in plata specifica faptul ca nu mai pot fi urmariti alti garanti.

Banca Nationala a solicitat scoaterea programului “Prima Casa” din legea darii in plata, cerinta care a fost respinsa la vot saptamana trecuta in Comisia juridica si cea economica din Senat. De altfel, toate amendamentele BNR la legea darii in plata au fost respinse: limita maxima pentru darea in plata sa fie de 150.000 de euro, iar cei care pot fi considerati cazuri sociale sa aiba un raport intre rata de plata si veniturile obtinute mai mare de 65%.

“Pe noi ne preocupa impactul acestei legi asupra sistemului bancar, deci si a celor care doresc sa ia credite in viitor. Acum, cineva poate strange avansul intr-un an pentru Prima casa (5%) si in patru ani pentru un credit standard (15%). Daca Prima casa se va inchide pentru ca este inclusa in legea darii in plata, iar bancile nu o vor mai avea in oferta, banii necesari pentru un avans vor fi stransi in opt ani (la un avans de 35%)", spune Liviu Voinea, viceguvernator al BNR, citat de ZF.
Proiectul de lege urmeaza sa fie votat de plenul Senatului in perioada urmatoare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea