Financiar

#sondaj #criza #impozit

64% din romani cred ca Guvernul nu va reusi sa scoata tara din criza

Peste jumatate (54%) dintre romani se asteapta ca Romania sa iasa din criza economica abia peste trei ani sau chiar mai mult, in timp ce doar 5% estimeaza o iesire din criza in 2010, arata un sondaj realizat de CURS, la solicitarea Institutului de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare (IPID), informeaza NewsIn.

Alti 12% din respondenti se asteapta la iesirea tarii din criza in 2011, iar 19% estimeaza ca acest lucru se va produce in 2012.

O zecime din cei chestionati nu s-au pronuntat.

De altfel, 64% din romani cred ca actualul guvern nu va reusi sa scoata tara din criza, doar 21% fiind de opinie contrara.

Sondajul a fost realizat in perioada 4-14 februarie pe un esantion de 3.000 de persoane, in varsta de 18 ani si peste, si are o marja de eroare de plus/minus 1,8%.

Romanii sunt pesimisti in legatura cu situatia actuala a tarii, 77% dintre cei chestionati apreciind ca lucrurile merg intr-o directie gresita si doar 18% ca se indreapta intr-o directie buna.

De altfel, 45% dintre romani sustin ca au o situatie mai proasta in prezent decat in urma cu un an (ianuarie 2009), iar 9% mult mai proasta.

Doar 1% dintre cei chestionati spun ca au o situatie mult mai buna, 7% au o situatie mai buna, in timp ce 37% considera ca situatia lor a ramas la fel.

De asemenea, cei mai multi romani (64%) considera ca actuala criza economica le-a afectat veniturile in mare sau foarte mare masura, in timp ce doar 34% spun ca veniturile lor au fost afectate putin sau deloc.

Un sfert dintre romani apreciaza ca veniturile de care dispun nu le ajung nici pentru strictul necesar, iar pentru 41% din respondenti, acestea ajung doar pentru necesitatile de baza.

Doar 2% dintre romani dispun de tot ce au nevoie fara sa fie nevoiti sa renunte la ceva, 7% reusesc sa cumpere bunuri mai scumpe renuntand la alte lucruri, in timp ce 24% considera ca au un trai decent, dar nu isi permit sa cumpere bunuri mai scumpe.

Pentru rezolvarea situatiei dificile actuale, cei mai multi romani (40%) vor ca guvernul sa se ocupe in primul rand de crearea de locuri de munca, in timp ce 21% vor cresterea pensiilor, 10% cresterea salariilor, 9% imbunatatirea sistemului de sanatate si 4% de agricultura.

Scaderea impozitelor si taxelor reprezinta principala prioritate pentru guvern in opinia a 3% dintre romani.

Aproape o treime (32%) dintre respondenti vor ca guvernul sa mareasca in primul rand pensiile la 45% din salariul mediu brut, un procent identic dorind mai intai cresterea salariului minim la 740 lei, potrivit sondalului.

In ceea ce priveste regimul fiscal din Romania, 56% dinte respondenti spun ca impozitele pe care le platesc reprezinta cel mult 20% din venituri, iar 22% platesc statului intre 21% si 40%.

Doar 3% sustin ca dau pe taxe peste 40% din venituri.

Potrivit sondajului CURS, romanii sunt retincenti in a plati impozite, aproape un sfert (24%) dorind sa nu plateasca deloc taxe.

Cei mai multi (62%) ar plati, dar nu mai mult de 10%, 6% ar fi de acord pentru un procent de taxare intre 11% si 20%, 1% ar da intre 21% si 40%, in timp ce un nivel de impozitare de peste 40% din venituri nu este agreat de nimeni.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea