Financiar

#politica energetica #euro #regenerabil #energie

200 de milioane de euro pentru dezvoltarea energiei regenerabile

Operatorii economici pot beneficia de euro , in perioada 2008 - 2013, pentru investitii initiale in valorificarea resurselor regenerabile de energie, potrivit unei Hotarari de Guvern publicate in Monitorul Oficial al Romaniei.


Din totalul bugetului estimat alocat ajutoarelor de stat de doua sute milioane euro, 169,7 milioane euro reprezinta fonduri europene nerambursabile asigurate prin si 30,3 milioane euro reprezinta fonduri de cofinantare publica asigurate de la bugetul de stat.
Pentru anul 2008, suma totala a ajutoarelor de stat se ridica la 20,9 milioane euro, pentru 2009 - la 30,6 milioane euro, pentru 2010 - 39,7 milioane euro, pentru 2011 - 41,4 milioane euro, pentru 2012 - 35,8 milioane euro si pentru 2013 - 31,6 milioane euro.

Valoarea finantarilor nu poate depasi 40 la suta din totalul cheltuielilor eligibile proiectului in regiunea Bucuresti-Ilfov si 50 la suta din totalul cheltuielilor eligibile in celelalte zone ale tarii.
Cu exceptia operatorilor economici din sectorul transporturilor, ajutoarele de stat alocate se majoreaza cu 20 la suta in cazul intreprinderilor mici si cu zece la suta in cazul intreprinderilor mijlocii.
Diferenta pana la valoarea totala a proiectului se acopera de catre beneficiar, care trebuie sa aduca o contributie financiara de cel putin 30 la suta din costurile eligibile, fie din surse proprii , fie din .

Prezenta schema nu se aplica proiectelor ale caror depasesc 50 de milioane de euro. Ajutoarele de stat vor fi acordate operatorilor economici pentru realizarea investitiilor initiale in vederea valorificarii resurselor regenerabile de energie - sursele solare, sursele eoliene, hidroenergetice pentru sisteme cu putere instalata mai mica de 10 MW, biomasa, sursele geotermale, biogazul, energia valurilor - pentru producerea de energie electrica si termica.

In Noua a UE, Comisia Europeana si-a asumat ca obiectiv cresterea ponderii surselor regenerabile de energie, de la mai putin de sapte la suta in anul 2005 la 20 la suta din totalul consumului final de energie al UE pana in 2020.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea