Editorial

#icoana catolica #icoana ortodoxa #editorial #oameni #icoane #diferente #religie #icoana #arta

Ortodoxa sau catolica: Tu stii la ce icoana te inchini?

De-a lungul timpului, am avut tot felul de discutii cu diversi oameni, dar una dintre cele mai interesante a avut intotdeauna ca subiect icoanele. Exista doua tipuri de icoane intre care se face o confuzie majora: icoana ortodoxa si icoana catolica. De la primul pas al facerii acestora si pana la ultimul, aceste icoane sunt diferite. Se deosebesc prin modul in care sunt aranjate personajele, prin constructia si fizionomia acestora, prin culorile folosite, prin peisaje, prin tot...

Acum, probabil, te intrebi cum le diferentiezi, cum ajungi sa iti dai seama care este catolica si care este ortodoxa? Ei bine, primul lucru la care te poti uita (in cazul icoanelor ce o infatiseaza pe Fecioara Maria cu Pruncul) este daca personajele au obrajii lipiti. Daca da, atunci icoana este ortodoxa, in caz contrar, este catolica.

Urmatorul detaliu care te va ajuta sa identifici o icoana este anatomia personajelor: cu cat personajele arata mai real, sunt mai umane (iar imaginea in sine se apropie de realitate), atunci icoana este catolica. La icoana ortodoxa se cauta imortalizarea spiritualitatii si a ascetismului, personajele sunt mai slabe, mai trase la fata.

O alta modalitate de a iti da seama la ce fel de icoana te uiti, daca o reprezinta pe Maica Domnului este sa urmaresti detaliile de pe vestminte: daca are pe umeri si pe frunte o steluta, atunci icoana este ortodoxa, in cele catolice nu este reprezentata astfel.

De cand ne nastem si pana murim, cateva lucruri ne sunt definite foarte clar: notiunea de familie, diferenta dintre bine si rau si religia. Ei bine, religia si dogmele bisericesti sunt chestiuni de o importanta deosebita in ceea ce priveste spiritualitatea neamului romanesc.

Dar poate ca aceste lucruri nici nu conteaza, poate conteaza doar bunatatea. Poate ar conta mai mult sa fim buni cu semenii nostri, poate ar conta mai mult daca i-am ajuta pe cei la nevoie, poate implicarea noastra ar putea sa schimbe ceva, dar in primul rand ar trebui sa ne deschidem mintile si inimile. Ar trebui sa ne iubim intre noi, caci, intr-un final nu suntem decat oameni care fac rau altor oameni, asta in cazurile triste. Daca esti o persoana religioasa, cu frica lui Dumnezeu cum ar spune unii, atunci, te rog, descopera-te si deschide-ti sufletul, fii tu persoana mai buna, ajuta daca poti.

Oamenii tind sa cumpere icoane, matanii sfintite, candele, carti si vinuri bisericesti, dar cati dintre noi stim cu adevarat sa cumparam? Cati dintre noi stim sa facem deosebirea intre o copie si un original, cati dintre noi stim sa deosebim icoana ortodoxa de cea catolica? Prea putini. Spiritualitatea si urmarea traditiilor bisericesti sunt lucruri foarte importante pentru poporul roman, dar cati dintre noi stim sa le facem cum ar trebui facute? Stiai ca este un pacat cu mult mai mare sa iti faci cruce intr-o maniera delasatoare decat sa n-o faci deloc? Poate ar fi mai important sa ne redescoperim pe noi, ca oameni, si sa ii ajutam pe cei care au mai putin decat noi. Poate daca vom fi mai cumpatati, poate, atunci vom reusi sa schimbam ceva.

Miruna Moldoveanu, redactor Acasa.ro

Sursa imagine: Pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea