Cariera

#bani #salariu #angajator #angajati

Cui te poti adresa daca angajatorul intarzie plata salariului

In ultima perioada, plata salariilor intarzie pentru tot mai multi romani. Peste 5000 de bucuresteni au reclamata aceasta situatie la Inspectoratul Teritorial de Munca.

Reprezentantii pot aplica patronilor care intarzie plata salariilor o amenda de 3000 de lei. De asemenea, acestia pot dispune plata retroactiva a salariilor restante. Daca nu se conformeaza, angajatorii pot ajunge in fata instantei de judecata.

Lipsa de lichiditati cu care se confrunta patronii se rasfrnage asupra angajatilor. Pentru multi dintre acestia, data la care vor intra banii pe card este o necunoscuta.

"Din cele aproximativ 11. de sesizari inregistrate în acest an, circa 5.200 vizeaza relatiile de munca. Cele mai frecvente se refera la faptul ca nu sunt platite salariile sau sunt platite cu intarziere, nu se acorda repaosul saptamanal, nu se respecta timpul de munca si de odihna si nu sunt remunerate orele lucrate suplimentar", a declarat Constantin Bujor, inspectorul sef al ITM Bucuresti, pentru B365.ro.

Angajatorii sunt de acord cu plangerile angajatilor, insa cred ca sanctionarea rau platnicilor nu este o solutie agreata. In urma unui control al inspectorilor de la ITM, acestia pot emite sanctioni de pana la 3000 de lei. Daca lucrurile nu se rezolva, angajatii se pot adresa instantei de judecata, care va solutiona cazul.

Daca nici prin masuri judecatoresti banii nu intra in conturile salariatilor, acestia pot propune insolventa firmei la care lucreaza.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea