Cariera

#pierdere locuri de munca #roboti #locuri de munca

Zeci de milioane de oameni, in pericol de somaj din cauza robotilor! Ce se va intampla pana in 2030

Ceea ce pana acum vedeai doar prin fimele SF se poate transforma in realitate. Dezvoltarea tehnologiei se face intr-un ritm extraordinar, asa ca nu trebuie sa te miri daca intr-o zi te vei trezi cu un coleg robot. Este tendinta actuala. Ba chiar se spune ca pana in 2030 robotii ar putea prelua de la oameni circa 20 de milioane de locuri de munca, cu sarcini repetitive.

 

Mai multi oameni de stiinta, de la Oxford Economics, care au definitivat un studiu, au ajuns la concluzia ca in urmatorii 11 ani, doar in China vor fi introdusi 14 milioane de roboti in activitatile economice.

In ultimii 20 ani s-a triplat numarul robotilor folositi

Potrivit cnbc.com, economistii au analizat trendurile pe termen lung cu privire la impactul pe care-l are avansul automatizarii asupra locurilor de munca, notand ca numarul robotilor utilizati s-a triplat in ultimele doua decenii. Altfel spus, in acest moment numarul robotilor care activeaza, la nivel global, a ajuns la 2,25 milioane!

Cercetatorii sunt de acord ca avantul pe care l-au prins robotii in piata muncii va aduce beneficii in ceea ce priveste cresterea economica si productivitatea, dar mai spun ca vor exista si oameni care isi vor pierde locul de munca. In acelasi timp, automatizarea va crea noi locuri de munca, insa unii oameni care practicau sarcini repetitive si care sunt la doar cativa ani distanta de pensionare nu mai au aceeasi capacitate de a deprinde lucruri noi pentru a fi reprofilati.

"Ca rezultat al robotizarii, zeci de milioane de locuri de munca vor fi pierdute, in special in economiile mai sarace care se bazeaza pe forţa de munca slab calificata. Practic, va creste inegalitatea veniturilor”, au spus autorii studiului.

Cu toate acestea, daca robotizarea va avansa cu 30% mai rapid decat prezic specialiştii, PIB-ul global va creşte cu 5,3% in 2030.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea