Cariera

#legea pensiilor #pensionar #pensionare #emil boc

Varsta de pensionare creste treptat pana in 2030

Proiectul noii legi a pensiilor vizeaza cresterea varstei de in mod gradual pana in 2030, moment in care atat femeile, cat si barbatii vor fi nevoiti sa se pensioneze la aceeasi varsta: 65 de ani .

 

"Potrivit legii, varstele standard de pensionare ar trebui sa fie astazi de 58 de ani si 9 luni la femei si 63 de ani si 9 luni la barbati. Varsta reala este de 54 de ani si 7 luni.  Iarasi o iesire anticipata din sistem care nu sustine pe termen mediu si lung sistemul de pensii", a explicat premierul Emil Boc

"Pana in 2030, pentru a se putea sustine sistemul de pensii, se are in vedere o majorare a varstei de pensionare treptat, pentru femei.  Astazi, pe analizele pe care le-au facut ministerele, dupa implinirea varstei de pensionare, femeile in general traiesc cu 5-6 ani mai mult decat barbatii, dupa varsta de pensionare , adica 22 de ani femeile, 15-17 ani barbatii, dupa varsta de pensionare. Pana în 2014 inclusiv, varstele de pensionare cresc anual conform legii existente in vigoare in momentul de fata, astfel incat in 2015 va fi 65 de ani la barbati si 60 de ani la femei. Se va ajunge la egalizarea varstelor de pensionare, dar nu maine, nu in 2015, ci in 2030, dupa o tendinta existenta in intreaga Uniune Europeana”, a declarat premierul Emil Boc.

Pe de alta parte insa, vicepresedintele BNS, , a declarat ca se va opune acestei decizii: "Nu se poate sa acceptam ca sa creasca la 65 de ani, in conditiile in care speranta de viata in Romania este atat de mica. Vom merge peste ei in comisii si sa vedem daca ne mai pot cenzura, iar daca si acolo ni se intoarce spatele, o sa inceapa dansul".

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea