Cariera

#site de recrutare #online #recrutare #angajat #job

Vanzatorul roman, recrutat online

Atrasi de comisioane si beneficiile care vin odata cu jobul, romanii sunt din ce in ce mai atrasi de locurile de munca din vanzari. Aceasta este o prima concluzie a situatiilor inregistrate pe site-urile de recrutare a fortei de munca din Romania.

Reprezentantii celor mai importante site-uri care ofera recrutare in Romania, respectiv eJOBS, si MyJob, spun ca majoritatea locurilor de munca pe care ei le ofera sunt in domeniul vanzarilor. Fie ca vorbim despre Comert, Vanzari sau Sales, acest domeniu este pe primul loc in topul celor mai solicitate domenii de angajare, asta daca este sa ne luam dupa numarul ofertelor de munca postate pe site-uri: peste 3500 pe eJobs si peste 3000 pe BestJobs , cifre de aproape trei ori mai mari decat cele inregistrate in alte domenii. In prezent, printre cele mai concurentiale industrii se numara domeniile farmaceutic, bancar, constructii si FMCG ( – bunuri de larg consum ), dupa cum observa specialistii din domeniul resurselor umane.

Ce inseamna sa lucrezi in vanzari

“Vanzarile nu sunt un domeniu usor. Eu cand m-am angajat prima data, am vrut sa renunt dupa o saptamana. Mergeam singur pe teren si nu imi mergea prea bine pentru ca nu vroia lumea sa cumpere. Mi-a luat cateva luni pana sa reusesc sa imi fac clientii mei. Acum ma suna ei pe mine”, spune Victor A., care lucreaza intr-o companie de distributie.

Chiar daca inceputul nu este usor, printre primele avantaje de care se bucura orice salesman se numara telefonul mobil, laptopul, comisioanele din vanzari si transportul gratuit si diurne. Odata cu trecerea timpului, acumularii de experienta si de clienti noi in portofoliu, cresc si veniturile. Astfel, un portofoliu puternic de clienti atrage dupa sine cresterea salariului, a comisionelor si a beneficiilor adiacente.

Salariile salesman-ilor din departamentele firmelor mari, nationale sau internationale, se incadreaza in urmatoarele intervale: „pentru un Junior Key Accounts Manager poate porni de la un nivel de 600 - 900 euro, mergand apoi spre 1.300 - 1.700 euro pentru Key Accounts, cu trei - patru ani experienta”, un Senior Key Account Manager are nivelul salarial cuprins intre 1.700 - 2.300 euro, in timp ce un National Key Account Manager obtine venituri intre 2.000 si 3.000 euro, dupa cum a aflat revista Cariere.

In firmele romanesti medii si mici salariile incep de la intervalul 400-800 de euro pentru un , si, in functie de treapta de dezvoltare, pot ajunge la 1.000-1.300 de euro pentru Area, respectiv Regional Sales Manager.

Site-urile de recrutare, in crestere in ultimii ani

Recrutarea online a devenit un adevarat fenomen in tara noastra in ultimii ani. Cele mai mari site-uri de recrutare din Romania, conform numarului de vizitatori, oferte si cereri de angajare sunt eJOBS, BestJobs si MyJob.

“Domeniul a evoluat spectaculos odata cu cresterea foarte mare a numarului companiilor de pe piata si a nevoilor lor de recrutare (incepand cu anii 2003-2004). Portalele de job-uri ofera acces gratuit oricui doreste sa cunoasca oferta de job-uri de pe piata si reprezinta si o modalitate foarte eficienta din punct de vedere costuri pentru companii. Trecerea de la anunturile de recrutare in ziar la cele online s-a facut rapid si concomitent cu cresterea interesului general pentru piata online”, spune Larisa Condriuc, Branch Manager Manpower Romania.

Astfel, conform datelor puse la dispozitie de cele trei site-uri, cei mai multi utilizatori se afla „in ograda” eJobs, care se poate lauda cu un numar de 2,8 milioane de utilizatori pe luna, aproape triplu fata de BestJobs si de patru ori mai mult fata de MyJob care a raportat putin peste 600 de mii de utilizatori.

Situatia se schimba insa la capitolul „numar de angajatori”, unde BestJobs are inregistrate peste 70 de mii de firme. Ejobs vine din urma cu peste 50 de mii de angajatori, in timp ce MyJob reuneste 19 mii de conturi de firme care recruteaza personal.

In ce priveste numarul de CV-uri inscrise pe site, situatia este aproape „la egalitate” pentru eJobs si BestJobs, care au aproximativ 1 milion de CV-uri, aproape dublu fata de MyJob care raporteaza aproximativ 500 de mii de CV-uri, acest fiind singurul care subliniaza faptul ca un candidat poate avea pe acelasi site mai multe CV-uri completate.

Domeniile care sunt cele mai cautate pe aceste site-uri de recrutare sunt: vanzari, inginerie, IT, banci pe eJobs, marketing, sales, secretariat si juridic pe BestJobs si vanzari, client service, marketing si banci pe MyJob.

Aceasta situatie nu se pastreaza pe tot parcursul anului. Astfel, in sezonul estival cele mai cautate domenii, potrivit Ejobs, sunt turismul, hoteluri si restaurante, sampling , hostess, customer si client service.

Pe de alta parte, in recrutarea online lipsesc joburile pentru managerii de top si specialistii seniori. „Ei prefera sa aiba un contact direct cu un consultant care ii informeaza legat de proiectele ce corespund ariei lor de expertiza si interes”, a daugat Larisa Condriuc.

Eficienta serviciilor de recrutare online

Un aspect important care poate fi observat la cele trei mari site-uri de recrutare este acela ca nu isi cunosc eficienta serviciilor oferite. La intrebarea „cati dintre cei care si-au completat un CV la dumneavoastra au fost si angajati?” raspunsurile au fost „din pacate nu avem aceasta informatie”, in cazul BestJobs si MyJob si unul aproximativ din partea eJobs, respectiv „e greu de spus procentul al celor care s-au angajat prin eJobs sau cei care se angajeaza zilnic. Apreciem totusi ca in 2007, peste 100.000 de romani s-au angajat prin eJobs”.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea