Cariera

# devzoltare profesionala # dezvolatare plan profesional #experiente #cariera

Trei experiente care te vor ajuta sa te dezvolti pe plan profesional

In viata fiecarui om, vine cate un moment in care simte nevoia unei schimbari profesionale. indiferent ca te-ai plictisit si simti ca stagnezi la jobul pe care il ai sau ca pur si simplu iti doresti sa te dezvolti intr-o alta directie, trebuie sa stii ca intotdeauna exista optiuni si ca nu ar trebui sa iti fie teama sa iesi din zona de confort.

Daca ai ajuns in acel punct in care iti doresti sa schimbi ceva pe plan profesional, experientele pe care ti le propunem in randurile de mai jos s-ar putea sa te inspire si sa te ajute sa descoperi drumul pe care vrei sa continui in cariera ta.

Voluntariatul

Voluntariatul este o metoda extraordinara prin care te poti dezvolta atat pe plan personal, cat si pe plan profesional. Nici macar nu este nevoie sa te oferi voluntar intr-o organizatie din acelasi domeniu ca cel in care activezi tu. in orice loc poti descoperi ceva nou de invatat.

Daca decizi ca vrei sa faci voluntariat, primul pas este sa te gandesti care este domeniul care te atrage cel mai mult. Un research serios te va ajuta apoi sa vezi care sunt fundatiile si organizatiile care iti pot oferi ceea ce iti doresti. sunt o multime din care poti alege: asociatii care lupta pentru drepturile minoritatilor, ONG-uri dedicate copiilor, programe pentru mediu sau pentru salvarea animalelor. si lista poate continua.

In plus, trebuie sa stii ca voluntariat poti face in tara, dar si in strainatate. Voluntariatul in afara se face, de regula, in statele slab dezvoltate, in zona educatiei, a protejarii faunei si florei locale si a programelor de mediu. De asemenea, trebuie sa stii ca in fiecare organizatie exista o structura ierarhica, la fel ca in orice alta companie, si ca, de cele mai multe ori, trebuie sa aplici pentru un post si sa mergi la interviu inainte de a fi acceptat.

Voluntariatul este o experienta benefica din mai multe puncte de vedere. Pe de o parte, iti dezvolta increderea in tine si in fortele proprii, ceea ce te va ajuta sa gestionezi cu mai multa siguranta provocarile viitoare. Pe de alta parte, in urma unui program de voluntariat dobandesti noi aptitudini, fiind o experienta de munca demna de trecut in CV, de care te poti folosi chiar cand te astepti mai putin.

Jobul in strainatate

Experienta de munca in strainatate poate cantari enorm in stabilirea parcursului tau profesional. Pe langa faptul ca salariile sunt mai mari fata de cele din Romania, indiferent de domeniul ales, un job in afara inseamna si cunoasterea unei alte culturi, a unor oameni noi.

Mai mult decat atat, experienta de lucru intr-o alta tara te poate ajuta si sa iti dai seama ce vrei sa faci mai departe in ceea ce priveste cariera ta. De exemplu, sunt foarte multi oameni care si-au dezvoltat propriile afaceri in tara, imediat dupa ce s-au intors de la munca din strainatate. altii au incercat, la randul lor, sa implementeze modelele invatate acolo si in cadrul companiilor de aici, pentru a aduce mediul de lucru local la standardele din afara.

Nu in ultimul rand, munca in strainatate este o experienta importanta pentru CV-ul tau, pentru ca te va ajuta sa ai mai multe oportunitati pe plan profesional, dar si sa iti negociezi mai bine viitoarele contracte pentru a obtine cat mai multe avantaje (un salariu bun, bonusuri, abonamente la servicii medicale etc).

Cursuri de specializare

Nu e niciodata prea sa inveti ceva nou sau sa te specializezi intr-un domeniu nou, cum nu e niciodata prea tarziu sa te intorci la scoala.

Poti urma un program de masterat sau, daca deja lucrezi si nu ai foarte mult timp la dispozitie, te poti inscrie la un curs de specializare de cateva luni. sunt o multime de oferte din care poti alege, in functie de preferintele si obiectivele tale pe termen lung: cursuri de programare si web design, limbi straine, marketing, social media, business, croitorie, design, fotografie si lista poate continua.

De asemenea, sunt cateva platforme online foarte bune (Udemy, Coursera), pe care poti gasi programe de studiu si cursuri pregatite de profesori de la marile universitati ale lumii. Unele sunt disponibile gratuit, insa pentru altele va trebui sa platesti o mica taxa de acces.

Practic, in ziua de astazi, oportunitatile de dezvoltare profesionala sunt nenumarate. trebuie doar sa iti setezi foarte clar scopul si sa cauti acele experiente care te pot ajuta cel mai mult.

Sursa foto: shutterstock.com via Upswing

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea