Cariera

#interviu #testare #competente #testarea competentelor

Testarea competentelor, etapa a interviului devenita interviu in sine

Interviul de angajare este poate cea mai importanta etapa din relatia angajator-angajat. In timpul acestui pas, primul incearca sa-si faca o imagine cat mai completa si mai complexa asupra aceluia pe care urmeaza sa-l angajeze, in timp ce de partea cealalta, candidatul incearca sa faca dovada calitatilor sale si sa convinga. De aceea in cadrul procesului de intervievare, angajatorii introduc din ce in ce mai mult metoda interviului de testare a competentelor, care ii ofera sefului o imagine extinsa asupra omului care ii bate la usa.

Daca in urma cu cativa ani, un job se putea obtine in urma unei intrevederi destul de simple intre candidat si angajator, astazi, interviul devine un proces complex si etapizat, care cuprinde noi metode de recrutare, printre care si testarea competentelor viitorului angajat. Aceasta modalitate este totusi una avantajoasa pentru ambele parti, deoarece ambele parti vor avea sansa de a vedea, respectiv proba, care sunt abilitatile pe care intervievatul le poseda. In timpul acestei etape, acesta isi poate sustine si chiar “creste” CV-ul, prin rezultatele pe care le pot obtine la testele obtinute.

Ce inseamna testarea competentelor

Conform MyJob, “termenul “competente” este utilizat frecvent in cercurile de business si reprezinta un cumul al aptitudinilor, cunostintelor si comportamentelor relevante pentru performanta la job. Interviul de angajare bazat pe testarea competentelor este unul structurat, care are ca scop identificarea acelor elemente cheie necesare pentru un anumit rol in organizatie”.

Ce inseamna acest interviu pentru candidat? Ei bine, el va trebui sa completeze niste teste oferite de intervievator sau va trebui sa raspunda la intrebarile acestuia. Aceste intrebari vizeaza in general modul in care intervievatul isi organizeaza treburile, in general ele vizand intamplari din trecut pe care trebuie sa le povesteasca.

Pentru o persoana care merge la un interviu, acesta etapa ar trebui sa faca parte din pregatirea interviului. Astfel, conform recrutorilor, candidatul isi poate pregati competentele astfel incat atunci cand se afla in faza de testare sa fie stapan pe situatie. “Cel mai comun instrument in pregatirea unui astfel de interviu este tehnica STAR, o metoda usoara pentru a-ti descrie compententele: S - situatii din experienta profesionala trecuta; T - task-uri/sarcini de la alte joburi prin care ti se atesta capacitatile; A - actiuni pe care le-ai intreprins pentru a performa; R - rezultate, ceea ce ai obtinut in urma situatiilor si a sarcinilor la job”, dupa cum spun consultantii MyJob.
 
Parerea ca aceasta etapa poate fi pregatita este intarita si de un fost candidat, actual angajat al unei firme de consultanta. “Exista multe modalitati de testare a competentelor, insa oricine, daca vrea, isi poate antrena, ca sa-i zicem asa, raspunsurile. Exista teste referitoare la competente si in carti, si pe Internet. Eu am completat cateva inainte de interviu si mi-au prins bine nu numai pentru interviu, ci si pentru a-mi face bine treaba dupa aceea”, marturiseste Vlad Manea despre experienta sa legata de testarea competentelor.

Greselile pe care le fac candidatii in timpul testarii competentelor

Specialistii in recrutare spun ca sunt mai multi pasi gresiti pe care intervievatii le fac in timpul interviului, inclusiv in etapa in care ar trebui sa-si demonstreze competentele. Cel mai des intalnite astfel de greseli tin de pregatirea interviului si de relatia pe care candidatii o au cu ei insisi.

“Este normal ca daca nu reusesti sa raspunzi intrebarilor recrutorului sau daca ai mereu un nod in gat, acesta sa nu-si faca o impresie prea buna. Daca nu stii sa-ti pui in valoare competentele si te lasi furat de emotii, bineinteles ca cel din fata ta te va depuncta in mintea lui. Iar cei care atunci cand povestesc un episod din trecutul lor profesional spun povestea cu “noi”, aceia sunt de obicei cei care pierd din efectul pe care respectiva intamplare il lasa angajatorului – este foarte important sa iti punctezi rolul, al tau si numai al tau in poveste, asta vrea de fapt angajatorul sa auda”, spune Silvia, consilier de recrutare.

Testarea competentelor, ajutor pentru manageri

In strainatate au inceput sa apara in urma cu cateva zeci de ani modele de testare a aptitudinilor si competentelor angajatilor, care au fost adoptate destul de rapid pentru ca in companii se simtea nevoia unei standardizari a modului de evaluare a angajatilor sau a caandidatilor care aplicau pentru joburi. Aceste modele au fost adoptate si de catre firmele din tara noastra, pe aceleasi considerente si s-au dezvoltat etapa cu etapa.

De exemplu sistemul britanic SHL, care are la baza analize psihologice (referitoare la calitatile psihologice, de performanta, de motivatie si analiza), este aplicat si in Romania, pentru ca in procesul de selectie este important de stiut daca viitorul angajat se va potrivi cu echipa sau cultura organizatiei, sa-i fie cunoscute punctele tari si punctele slabe dar si potentialul de dezvoltare, pentru a-l ajuta sa devina omul de care compania are nevoie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea