Cariera

#angajat #it #contabil #freelancer

Specialistii in IT si contabilii, cei mai bine platiti angajati "de acasa"

Criza aduce noi metode de a aborda munca si angajatii. Astfel, din ce in ce mai multe firme romanesti aleg sa isi trimita angajatii sa lucreze de acasa pentru a scadea costurile cu chiria ori opteaza pentru freelanceri care sunt mai ieftini decat angajatii. Care sunt cei mai bine platiti angajati “de acasa”, puteti afla in cele ce urmeaza.

Firmele se adreseaza freelancerilor mai ales pentru domeniile IT, contabilitate, dar si traduceri. Companiile care apeleaza la astfel de colaboratori au in minte cateva avantaje: reduceri la capitolul cheltuieli, taxe mai mici platite catre stat datorita platii efectuate pe contract de drepturi de autor, dar si tarife mai mici decat ce exista pe piata.

Cei mai cautati sunt cei care activeaza in domeniul Internetului, care pot ajunge la venituri lunare de peste 2000 de euro. Printre cei mai doriti sunt web-designerii si programatorii, care practica tarife cuprinse intre 8 si 15 euro pe ora, fata de cei care, in cadrul unei agentii sau firme cer intre 20 si 25 de euro pe ora.

“Freelancerii in domeniul web design sunt foarte cautati in momentul de fata. Bugetele de marketing s-au redus foarte mult in acest an, ceea ce a obligat firmele sa lucreze mai putin cu agentii specializate si sa caute freelanceri mai ieftini”, a declarat, pentru Business Standard, Mihai Moghior, managing partner al firmei de resurse umane Brainspotting.

Potrivit specialistilor, freelancer-ii pot lucra in paralel la mai multe proiecte, ceea ce le poate aduce mai multi bani pe luna. Acesta este si cazul programatorilor care poate ajunge la un venit de peste 1000 de euro pe luna, prin realizarea de proiecte punctuale, in timp ce, angajat fiind poate castiga intre 500 si 1300 de euro pe luna, in functie de pregatirea si experienta pe care o are.

Contabilii trec in urma IT-istilor

In topul celor mai bine platiti lucratori de acasa, realizat de Business Standard, informaticienii sunt urmati de contabili, care pot castiga bani, de asemenea, la proiect, respectiv firma “consultata”. Ierarhia s-a schmbat fata de anul trecut, atunci cand consultantii SAP, respectiv contabilii, erau cei mai cautati angajati de acasa.

“Pana anul trecut, cel mai bine platit job de freelancer este acela de consultant SAP. Acestia erau extrem de cautati de catre companii si refuzau angajarile full time. Pretentiile lor salariale erau de circa 250 de euro lunar, ceea ce putea duce veniturile acestor oameni catre 5.000 de euro pe luna. Acum numarul proiectelor a scazut semnificativ, iar consultantii SAP prefera acum sa se angajeze full time”, precizeaza Mihai Moghior.

Acum veniturile contabililor au ajuns pana la aproximativ 1000 de euro pe luna. Aceasta scadere este cauzata de scadere onorariului platit de fiecare firma care isi plateste un contabil.

In clasamentul angajatilor de acasa care castiga bine si pe timp de criza se afla traducatorii, oamenii de vanzari, consultantii de MultiLevelMarketing( MLM ), care pot ajunge pana la venituri medii lunare de aproape 1000 de euro.

 

Citeste si:

"Liber-profesionismul, o meserie in sine"

"PFA - o solutie pentru liber-profesionisti pe timp de criza"

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea