Cariera

#somaj #munca #angajator #angajat

Somajul, in crestere in Romania

Somajul este in crestere in tara noastra, cu toate ca studiile arata ca in tara noastra se inregistreaza o crestere a numarului de angajari si intentii de viitoare angajari, la acest capitol Romania aflandu-se pe primul loc in Europa.

Conform datelor publicate astazi de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) in luna august s-au inregistrat cu aproximativ 4% mai multi someri decat in luna anterioara, aproape jumatate dintre acestia fiind femei.

Judetele cu cea mai mare rata medie a somajului au fost in luna august Vaslui si Mehedinti, desi cel mai mare numar de someri au fost inregistrati in Bucuresti. Cu toate acestea Capitala a fost raportata cu una dintre cele mai mici rate medii ale somajului din tara, respectiv de 1,8%.

In acelasi timp, un studiu dat publicitatii zilele trecute de catre Manpower Romania arata ca tara noastra este fruntasa in Europa la capitolul angajari sau intentii de recrutare de personal din partea firmelor. Comparatiile cu alte tari din lume la acelasi capitol ne situeaza in partea de sus a unui astfel de clasament, dupa criteriul previziunilor de angajare .

Conform studiului, mai mult de 30 de procente dintre angajatorii romani vor sa angajeze oameni, in timp ce numai 11% se gandesc sa-si reduca personalul. Diferenta dintre cele doua cifre, de aproximativ 20 la suta reprezinta previziunea neta de angajare.

Aceasta cifra este mai mare decat cele inregistrate in alte tari europene, precum Suedia, Olanda, Norvegia sau Austria, acolo unde previziunea neta de angajare este chiar si mai putin de jumatate decat la noi. Aceasta in timp ce in Italia, Irlanda si Spania numarul firmelor care doresc sa reduca personalul este mai mare decat al celor care doresc sa faca angajari, previziunile in aceste tari fiind cu minus.

Sectoarele in care se asteapta cele mai multe angajari sunt administratia publica, vanzarile, activitatile din hoteluri si restaurante in timp ce previziunile de angajare cele mai scazute sunt in sectorul energetic. In ce priveste distributia dorintei angajatorilor de a crea noi locuri de munca pe zone ale tarii, datele studiului au aratat ca locuitorii regiunii nord - vest au cele mai ridicate sanse de angajare, in timp ce la polul opus se afla regiunea de nord-est.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea