Cariera

#loc de munca #job #stres #sanatate mintala

Semne ca locul de munca iti afecteaza sanatatea mentala

Un loc de munca nepotrivit ne poate afecta foarte mult, incepand cu stima de sine si culminand cu sanatatea. Nimeni nu este obligat sa ramana intr-un loc in care nu este apreciat.

Crezi ca de maine nu te vor mai hartui la job, poate ca seful tau nu te va mai injosi sau nu te va mai obliga sa muncesti multe ore in plus fara ca macar sa iti recunoasca efortul? Cu totii ne confruntam cu tot felul de probleme la locul de munca, iar pandemia de coronavirus a inrautatit lucrurile chiar daca acum multi avem ocazia sa lucram din confortul casei noastre.

Cand trebuie sa te ingrijorezi

Ca sa ne putem da seama mai bine de influenta pe care jobul o are asupra vietii noastre, trebuie sa cunoastem semnele care trebuie sa ne alerteze.

1. A te trezi dimineata pare un sacrificiu

Trebuie sa fim atenti atunci cand sentimentul apare chiar daca nu ne-am culcat tarziu. Te poti simti asa pentru ca stii ca te asteapta multe ore de stres continuu.

2. Dezvolti o nesiguranta pe care nu ai avut-o niciodata

In fiecare zi auzi fraze negative, critici distructive mascate ca sfaturi pentru binele tau precum „visezi prea mult si ar trebui sa fii mai realista”. Toate acestea, auzite zilnic, se pot intipari in creierul nostru si nu vom mai putea vedea lucrurile bune si aprecierile altora.

3. Aspectul fizic ti se schimba in rau

Atunci cand stresul profesional isi pune amprenta asupra vietii tale, acest lucru se vede si pe tine; aspectul fizic are de suferit. Iti pierzi impulsul de a fi cocheta, de a te ingriji, de a te machia si de a te imbraca frumos.

4. Cauti constant scuze pentru comportamentele nocive

Sa gasesti cuiva scuze precum „toti avem probleme” sau “a fost foarte stresat in ultima vreme” pentru ca “familia il preseaza mult” este un obicei foarte periculos. Nu uita ca tipetele si abuzurile de orice fel (verbale, fizice sau psihologice) nu dispar daca esti o persoana intelegatoare.

Menirea ta nu este sa vindeci pe nimeni si cu atat mai putin cand asta iti poate pune in pericol sanatatea emotionala. Toate acestea sunt valabile atat pentru relatiile de munca, cat si pentru cele personale. Abuzatori gasim si la locul de munca, si acasa.

5. Incepi sa ai atacuri de panica si anxietate

Experienta unei cu atacurile de panica este mai mult decat elocventa: “Imi amintesc ziua cand am avut primul atac de panica. Eram intr-o cabina de toaleta de la birou si ma chinuiam sa respir adanc, dar nu reuseam. De la senzatia de rau, la rigiditatea corpului si tiuitul urechilor, a trebuit sa ma asez pe podea pentru a-mi putea reveni in simtiri. Apoi au urmat multe alte episoade similare. Dupa ce am avut cel mai urat atac de panica, am decis sa imi dau demisia si sa renunt la toate relatiile toxice din viata mea”.

6. Dormi din ce in ce mai putin, desi esti obosita

Ajungi sa te intinzi in pat pentru a te odihni si nu faci altceva decat sa astepti ceasul desteptator sa sune? In scurt timp, cearcanele de la ochi te vor speria teribil.

7. Stabilitatea emotionala incepe sa se clatine

Ti s-a intamplat sa te superi si sa izbucnesti in plans aparent fara nici un motiv anume? Inseamn ca iti pierzi abilitatea de a identifica emotiile care te napadesc  si sunt imposibil de controlat.

8. Iti pierzi interesul fata de orice

Incepi sa gresesti constant din simplul motiv ca te crezi incapabila sa duci la bun sfarsit orice fel de sarcina. Incepi sa te convingi singura ca orice ai face, tot nu va fi bine.

9. Crezi ca esti vinovata pentru tot

Adultii au tendinta sa ajunga lipsiti de empatie si de constiinta de sine, dar in cazul persoanelor abuzate lucrurile se intampla invers. Poti incepe sa iti asumi responsabilitatea pentru reactiile celor din jurul tau, dar nu te simti de ajuns de buna pentru a rezolva problemele. Fiecare dintre noi este stapan pe propriul caracter. Sunt persoane care se cred suficient de puternice pentru a calca pe oricine in picioare, dar asta vorbeste despre ce fel de persoane sunt ele si nu te defineste pe tine, chiar daca le ai in jurul tau.

10. Totul te lasa rece

Poti ajunge sa fii atat de epuizata incat devii indiferenta la toti si toate. Fie ca esti criticata, fie ca esti laudata, nimic nu te mai misca.

Trebuie sa fim foarte atente cand vine vorba de sanatatea noastra mentala si emotionala. Nu este usor, dar putem iesi din astfel de situatii care pe moment ni se par fara scapare.

Sunt foarte multe persoane care trec prin situatii similare sau chiar mai rele decat cele expuse mai sus. Toata lumea trebuie sa stie ca nu este usor, dar este posibil sa gasesti ceva mai bun. Este mai bine sa fii singur, decat intr-o relatie care nu te face fericit. O oportunitate profesionala este mereu imbucuratoare, dar daca nu te ajuta sa cresti, sa evoluezi frumos, nu merita efortul.

Daca momentan trebuie sa suporti o situatie nu tocmai fericita, fa-o cu fruntea sus, protejeaza-te cu orice pret si lupta pentru un viitor in care sa fii libera de orice constrangere.

FOTO: Unsplash.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea