Cariera

#guvern #fmi #bugetari

Salarii si pensii inghetate, urmeaza concedieri

Guvernul ii trimite acasa pe toti cei 1,4 milioane de angajati la stat cate zece zile, fara plata, pana la sfarsitul lui 2009. 150.000 de bugetari ar putea ramane fara loc de munca in 2010, iar pensiile si salariile vor fi inghetate.

Pentru a economisi bani pe care nu ii are, executivul a planuit o perioada de concediu fara plata pentru toti bugetarii. Daca initial s-a discutat o perioada de doua-trei saptamani, in final s-a hotarat ca durata pentru concediul bugetarilor din aparatul central si local sa fie de 10 zile in perioada septembrie-noiembrie.

Masurile vin in urma propunerilor FMI de reducere a cheltuielilor care au scapat de sub control. Concediul fara plata al bugetarilor ar aduce la buget o economie de 0,37% din PIB, informeaza Cotidianul. Guvernul trebuie sa reduca cu 0,9% din PIB cheltuielile pana la sfarsitul anului, pentru un deficit bugetar de 7-7,2%. 

Guvernul a reusit sa convinga Fondul Monetar International sa deturneze a doua euro pe luna, anunta Gandul.

Pe langa a doua transa de la FMI, executivul a imprumutat si un miliard de euro luat de la opt banci din Romania, la o dobanda de circa 5%, bani care nu merg in investitii, asa cum s-a promis.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea