Cariera

Romanii vor avea dificultati in a-si gasi un job in 2009

Previziuni de angajare inrautatite si o rata a somajului intr-o posibila crestere - acestea sunt pricipalele asteptari ale pentru primul trimestru al anului viitor, exprimate in studiul privind perspectivele de angajare elaborat de Manpower Romania. Pentru a veni in continuarea acestui studiu, datele Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca arata ca luna trecuta somajul a crescut la nivelul tarii noastre, pana la nivelul de 4,2% si un varf inregistrat in Constanta.  

Studiul Manpower arata ca desi mai slabe decat cele pentru ultimul trimestru din 2008, Romania are totusi cele mai bune perspective pentru angajare din Europa in primul trimestru din 2009. Perspectivele pentru angajare din Romania s-au inrautatit usor, acest lucru fiind aratat de ancheta Manpower desfasurata in randul angajatorilor romani, care a obtinut o diferenta intre procentul asteptarilor de crestere a angajarii si cel al estimarilor de scadere a numarului de salariati de plus 16 procente, adica mai mic decat cel din acest an. 

"Primul trimestru din 2009 va fi marcat de o incetinire notabila", avertizeaza Manpower in concluziile studiului, care estimeaza ca firmele nu-si vor mari numarul de salariati pana nu vor detecta primele semnale economice pozitive.

Romania, cel mai bine dintre tarile europene

Cu toate acestea, tara noastra sta cel mai bine la acest capitol, in randul tarilor europene prinse in acest studiu, si se afla in frunte si la nivel mondial. In Europa, tari care mai au perspective bune de angajare mai sunt Polonia, Elvetia, Olanda, Belgia, tarile nordice, in timp ce la nivel mondial, dintre cele 33 de tari prinse in studiu, cea mai buna situatie la capitolul previziuni de angajare o au Peru, India, Canada, Romania, Columbia, Australia.

La studiul Manpower au participat peste 71.000 de firme din intreaga lume, care au avut de raspuns la intrebarea: "Cum credeti ca va evolua numarul de angajati de la firma dumneavoastra in primele trei luni din 2009 in comparatie cu trimestrul actual?". In Romania, mai putin de o treime dintre angajatori si-au manifestat intentia de a recruta personal la inceputul anului viitor, aceasta in contextul in care din ce in ce mai multe firme anunta reduceri ale recrutarilor si chiar reduceri de personal .

„Declinul continuu inregistrat in Romania in ceea ce priveste activitatea de angajare nu este o surpriza tinand cont de conditiile actuale inregistrate pe piata in randul companiilor, care isi vor ajusta cu o mai mare atentie angajarile in functie de noua cerere de produse sau servicii pe care le ofera“, a declarat directorul general al Manpower Romania, Camelia Stanculescu , citata de Cotidianul.

Somajul, in crestere in Romania

In plus, specialistii in resurse umane ale marilor companii sunt de parere ca in situatia actuala este recomandat ca firmele sa isi pastreze si motiveze cei mai buni oameni si sa actioneze prin restructurari asupra celor ineficienti. “In situatii de criza, oamenii buni pleaca primii. Companiile romanesti trebuie sa fie foarte atente. Ei se tin prin comunicare directa, prin implicare in planul de criza, prin metode de compensare care sa corespunda momentului”, considera Speranta Munteanu, citata de Mediafax. Specialistii adauga ca in astfel de perioade, de criza, oamenii foarte buni sunt atrasi fie de concurenta, fie de ideea de a-si incepe propriile afaceri.

Pe de alta parte datele inregistrate in tara noastra arata faptul ca somajul este in crestere fata de lunile trecute. Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca(ANOFM) a anuntat ca in luna noiembrie rata somajului a crescut cu 0,1 puncte procentuale comparativ cu luna precedenta, pana la 4,1%. Si numarul somerilor a fost in crestere, dupa ce numarul de someri a fost cu aproape 13 mii de persoane mai mare decat in octombrie.

Cei mai multi someri noi au fost in noiembrie in judetele Constanta, Dolj, Vaslui, Prahova si Galati, in timp ce la polul opus, s-au raportat scaderi ale numarului de someri in judetele Maramures, Suceava, Calarasi si Valcea.

Angajatii vad anul viitor drept un an greu

Parerile angajatilor si celor care isi cauta un job sunt impartite. Unii cred ca efectele crizei abia incep sa apara pe piata muncii din tara noastra si ca 2009 va fi un an dificil. “Eu ma gandeam sa plec de la firma unde lucrez, insa mi-e teama, se anunta zile grele. Si decat sa ajung somer, mai bine mai indur putin, mai am rabdare pana se linistesc lucrurile”, spune Marian Buzescu, programator in cadrul unei companii de IT din Iasi. “Eu imi caut de lucru de doua luni si nu reusesc sa gasesc nimic. In zona noastra multe firme dau oameni afara, de unde angajare. Se vede treaba ca ne asteapta zile grele”, spune Iulian Pantiru, somer din Bacau.

In cazul celor care se afla deja in somaj sau sunt proaspat disponibilizati, specialistii recomanda ca acestia sa incerce totusi sa aplice la joburile existente deja pe piata, sa caute cursurile de calificare si recalificare, dar si sa isi asume riscul de a deveni liber-profesionisti.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea