Cariera

#ore suplimentare #angajati romani #program de munca

Romanii sunt campionii Europei la munca fara bani

Romanii care muncesc in regim part-time petrec la serviciu cele mai multe ore dintre toti europenii, fara sa fie platiti pentru orele care nu sunt trecute in contract.

Romanii incadrati ca muncitori part-time au muncit anul trecut 28 de ore pe saptamana, ceea ce inseamna aproape 5,6 ore pe zi, potrivit unui raport al Comisiei Europene.

Nu mai putin de 53% dintre angajatii part-time din Romania si-ar dori un job cu norma intreaga, dar nu gasesc. Patronii profita de aceasta situatie din piata muncii, ii angajeaza pe oameni cu jumatate de norma si rareori le platesc orele suplimentare.

In nicio alta tara din UE, regimul de munca part-time nu s-a prelungit dincolo de 24 de ore saptamanal. In Olanda de exemplu se muncesc 21 de ore pe saptamana (4,2 ore pe zi), in Marea Britanie 18,4 ore (3,6 ore pe zi), iar in Germania 18,3 ore (3,5 ore pe zi).

Aproximativ 9% dintre angajatii romani lucreaza in regim part-time, iar peste 53% dintre acestia nu isi doresc acest lucru, dar nu au alte alternative.

Cate ore muncesc efectiv angajatii part-time:

Romania - 25,4 ore pe saptamana
Suedia - 23,7 ore
Ungaria - 23,2 ore
Belgia - 22,9 ore
Franta - 22 ore.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea