Cariera

#angajat #bani #concediu #salariu

Romanii, in vacante platite de sefi

Angajatul roman, in vacanta pe banii firmei. Nu este vorba de o ilegalitate, ci o noua initiativa legislativa a autoritatilor romane, care, printr-un proiect de lege doresc introducerea vacantei platite partial sau integral din banii angajatorilor. Conform noii masuri, salariatii ar putea primi cate un voucher de concediu in valoare de cel mult 900 de euro pe an.
 
De la anul angajatorii isi vor putea motiva angajatii si prin plata unei parti a concediilor acestora, prin intermediul tichetelor de vacanta introduse odata cu legea propusa de Guvern. Aceasta initiativa legislativa ofera firmelor posibilitatea de a le oferi salariatilor aceste tichete de vacanta , care pot avea valoarea pana in sase salarii minime brute garantate pe economie. Masura nu va putea fi folosita insa decat daca firmele au profit, adica in aceleasi conditii in care se aplica sistemul tichetelor de masa.  

Tichetele ar fi ajutate si de catre stat

Tichetele de vacanta vor putea fi folosite atat in turismul “traditional” cat si in , iar valoarea lor ar putea ajunge la 3600 de lei noi, avand in vedere faptul ca de la 1 ianuarie 2009 salariul minim brut garantat va fi de 600 de lei, conform acordului incheiat intre Guvern, sindicate si patronate semnat anul acesta. Pentru suma investita in aceste tichete statul le va returna angajatorilor impozitul aferent.

Autoritatile sunt de parere ca aceasta lege va veni in sprijinul ideii de a reorienta angajatii si spre altceva decat consum. Lucia Morariu, secretar de stat in cadrul Ministerului pentru Intreprinderi mici si mijlocii, si-a manifestat parerea potrivit careia “piata muncii din Romania are nevoie de un grad mai ridicat al atractivitatii pachetului salarial, nu doar de cresteri ale cuantumului remuneratiei”. Astfel, autoritatile spera ca noua initiativa legislativa va deveni o modalitate de a combate turismul la negru va ajuta angajatii sa se orienteze spre “consumul de vacanta”, nu numai spre consumismul obisnuit.

Angajatori si angajati, pareri impartite

Referitor la noua initiativa legislativa parerile angajatorilor sunt impartite. Unii considera ca o investitie in concediul angajatilor ar fi una in viitorul imediat al firmei, in timp ce altii cred ca ar necesita o cheltuiala prea mare pentru companie.

“Da, daca as fi director de companie cred ca le-as acorda angajatilor mei aceste tichete intrucat cred ca odihna este esentiala pentru membrii echipei si pentru randamentul acestora. Iar participarea la tichetele de vacanta este un beneficiu care cred ca ii va motiva o data in plus pe angajati sa faca treaba buna in continuare”, crede Raluca Georgescu, account director in cadrul The Group Romania. Nu de aceeasi parere este Ionut Mazilu, director adjunct al unei firme de consultanta.

”Daca firma pe care o conduc ar fi destul de mare incat sa poata oferi astfel de bonusuri, nu as aplica aceasta masura. Mi se pare ca daca as acorda tuturor angajatilor aceste tichete as face o cheltuiala excesiva, o suma care ar putea fi investita in alte lucruri, cum ar fi echipament pentru firma”, crede acesta.

De cealalta parte si opiniile angajatilor sunt diferite: unii considera ca aceasta masura i-ar ajuta sa mai economiseasca din banii de concediu, in timp ce altii cred ca aceasta masura le-ar putea adauga constrangeri. “Aceasta masura ar fi binevenita pentru mine si cred ca si pentru colegii mei. M-as bucura sa stiu ca pot pleca cu mai putine griji in concediu, sa stiu ca da si firma o parte din bani, mi-ar asigura un plus de confort si psihic, as sti ca munca mea este apreciata”, spune Ramona Manole, angajata a unei firme de constructii din Capitala. Nu la fel crede Irina Anghel, consultant in cadrul unei firme importatoare de obiecte de lux.

“Nu mi-as vrea vacanta controlata de firma, vreau ca atunci cand plec in concediu sa uit cu totul de firma. Nu mi-ar placea sa stiu ca o parte din placerea nisipului de pe plaja i se datoreaza sefului”, conchide aceasta.

Practica vacantelor platite exista insa deja in firmele din tara noastra, insa mai mult pentru pozitiile de top management. In multinationalele si firmele mari se acorda bonusuri de vacanta si pentru cei aflati in pozitii de middle management , sub forma primelor in bani, in valoare de unul sau doua salarii, dar si prin vacante platite. Odata cu noua lege insa, si restul angajatilor din aceste firme vor putea beneficia de acest tip de motivare non-financiara.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea