Cariera

#sacrificii femei loc de munca #femei loc de munca #afaceri femei

Romancele isi sacrifica sanatatea pentru locul de munca

Din teama de a nu fi concediate sau din dorinta de obtine un post mai bun si un salariu mai mare, femeile isi sacrifica timpul liber, dar si sanatatea, dupa cum reiese din ultimul raport al Institutului European al Egalitatii de Gen.

Pe o scala de la 1 la 100, unde 1 inseamna inegalitate de gen, iar 100 egalitate de gen, Romania are indexul de 17.8, in ceea ce priveste distributia timpului liber intre femei si barbati, ocupand ultimul loc intre toate statele europene.

Statul la locul de munca peste program si rezolvarea sarcinilor de serviciu, inclusiv de acasa, reprezinta o practica frecventa a romancelor, rezulta dintr-o cercetare recenta efectuata de Fundatia Estuar si de partenerii acesteia, pornind de la raspunsurile beneficiarelor proiectului Fii Independenta.


Probleme frecvente la locul de munca

Pe langa lucrul in afara orelor de program, o alta problema pe care o intampina romancele la locul de munca o reprezinta necesitatea de a se ocupa, in mod constant, si de alte sarcini in afara de cele din fisa postului. De cele mai multe ori, munca lor suplimentara nu este platita, salariul femeilor fiind cu aproximativ 20% mai mic decat salariul barbatilor, pe aceleasi pozitii.

O problema, nu atat de frecventa, dar cu implicatii grave la nivelul dinamicii pietei muncii, este reprezentata de fenomenul hartuirii la locul de munca, sub toate formele sale. Abuzurile superiorilor sau ale altor colegi sau colege sunt o problema pe care majoritatea femeilor o pun sub tacere, asteptand sa treaca de la sine. Acest lucru le opreste sa aiba un parcurs profesional normal si fac fenomenul extrem de greu de stopat.

Din dorinta de a scapa de aceste probleme, tot mai multe femei iau in considerare deschiderea unei afaceri. Antreprenoriatul feminin  devine astfel o oportunitate de a avea castiguri materiale, fara a renunta la timpul lor liber, la bucuria de a fi mame sau la propriile vise.

„Timide si anxioase, la inceput, tot mai multe femei vin la noi, dornice sa invete cum sa devina un bun antreprenor. Le ajutam sa capete curajul de a deveni propriul lor sef si, astfel, ideile lor cele mai ambitioase prind contur”, povesteste Roxana Braga, consultant in afaceri al Opportunity Associates Romania, partener al Fundatiei Estuar.

In prezent, peste 70 de femei sunt inscrise in concursul planurilor de afaceri organizat de fundatie, in urma caruia cele mai bune zece vor fi sustinute financiar in procesul de pregatire si implemetare. De la femei care vor sa isi deschida afaceri mici, de familie, la femei cu idei de afaceri complexe si indraznete, cursantele proiectului Fii Independenta se pregatesc pentru a deveni bune antreprenoare.

„Toate sunt femei puternice, creative, dornice sa iasa din zona de confort si sa  ofere familiilor atat echilibru financiar, cat si atentie si grija, oricand este nevoie. Experientele neplacute din spate nu le-au oprit din drumul acesta curajos”, declara Amedeea Enache, director executiv al Fundatiei Estuar.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea