Cariera

#bugetari #minister #emil boc #guvern #salarizare unica #legea salarizarii unice

Premierul Boc promite finalizarea legii salarizarii unice pana la vara

Legea salarizarii unice pentru bugetari va fi gata pana la vara. Aceasta este promisiunea premierului Emil Boc, care a adaugat faptul ca legea ar putea fi adoptata prin asumarea raspunderii Guvernului. Declaratia a fost facuta de premierul Emil Boc, in cadrul emisiunuii "Nasul", difuzata aseara de B1TV.

Primul ministru a precizat faptul ca de cea mai importanta lege pe care Executivul roman o va adopta pana la vara vor beneficia mai ales bugetarii cu venituri mici . Prin aceasta initiativa legislativa doar sporurile si primele vor fi reconfigurate, iar ponderea acestora in venitul total nu va depasi 30% din salariul de baza.

Saptamana trecuta, pe masa Guvernului ajungeau principiile viitoarei legi salarizarii unice a bugetarilor, dupa ce oficialii romani promisesera FMI finalizarea legii salarizarii unice pana la 1 octombrie. Cele noua principii care stau la baza legii salarizarii unice sunt: nivelul de studii si competente, importanta sociala a muncii, complexitatea si diversitatea activitatilor, responsabilitatea si impactul deciziilor, expunerea la factori de risc, incompatibilitati si conflicte de interese, dificultatea activitatilor specifice, sfera de relatii - interactiunea cu factorii externi si conditiile de acceptare pe post.

Aceasta lege a nascut controverse intre premier pe de o parte, o parte a ministerelor si sindicate, pe de alta parte. Oficialii ministeriali sunt de parere ca legea de salarizare unitara in sistemul bugetar va fi cea care va introduce sistemul functie-echivalent, respectiv salarii identice pentru functii care presupun un volum asemanator de munca si responsabilitate.

Pe de alta parte, noua initiativa legislativa este criticata atat de sindicalisti, cat si de o parte a ministerelor. Sindicalistii din educatie spun ca legea nu este echitabila pentru cadrele didactice si cer ca un conferentiar universitar sa fie echivalentul unui colonel din armata, iar profesorul de gradul I sa fie egal cu un capitan. In plus, angajatii din Ministerele Apararii, Justitiei, Internelor si Afacerilor Externe vor sa mentina sistemele proprii de salarizare, in " regim special ", desi Romania este obligata, prin intelegerea pe care a semnat-o cu Fondul Monetar International, sa aplice din 2010 aceasta lege.  

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea