Cariera

#piata muncii #munca #angajat #basescu #presedinte

Piata muncii din Romania este afectata de criza, dar si de instruirea fortei de munca, crede Traian Basescu

Locurile de munca mare atat pentru Romania, cat si pentru Uniunea Europeana. Aceasta este parerea presedintelui Traian Basescu care a precizat, in cadrul Adunarii Generale Extraordinare a Grupului I al Comitetul Economic si Social European, faptul ca mana de lucru existenta pe piata muncii din Romania este insuficienta, dar si insuficient sau inadecvat calificata.

Basescu a precizat faptul ca piata muncii este si va fi si mai afectata de perioada de criza. "Contractia cererii interne si a pietelor de export determina o crestere a spectrului somajului. Datorita crizei, sectoare intregi si-au redus activitatea afectand viata a mii de persoane. Nu trebuie sa intoarcem spatele acestor oameni, ei trebuie sa fie sprijiniti prin programe de reconversie profesionala, astfel incat sa aiba o sansa in gasirea unui nou loc de munca", a declarat Traian Basescu, citat de Realitatea TV.

Presedintele a spus ca aceasta problema este intalnita insa si celelalte state europene, aceasta fiind o problema majora pentru intreaga Uniune. Solutia este insa crearea de noi locuri de munca si promovarea muncitorilor romani pentru locurile de munca din strainatate.
"Muncitorii romani care lucreaza in sectoare afectate sever de criza trebuie sa stie daca exista cerere de forta de munca in alt stat al UE, sa beneficieze de aceasta oportunitate. Este o situatie din care toata lumea are de castigat", a adaugat Basescu.

In timpul discursului sau, seful statului a punctat si faptul ca o alta problema importanta pe piata muncii este instruirea fortei de munca. "Trebuie sa facem un efort sustinut pentru instruirea adecvata a fortei de munca. Este esential sa calificam forta de munca in domenii a caror cerere este in expansiune. In plus incurajez companiile sa se implice in pregatirea tinerilor, a viitoarei forte de munca, in cadrul unor strategii interne care sa le permita acestora, punerea in practica a cunostintelor teoretice acumulate in facultate, dezvoltarea unor abilitati concrete, dar si contactul cu realitatea in care vor sa-si construiasca o cariera", a mai precizat presedintele, citat de Realitatea TV.

 

Citeste si: "Angajatorii au probleme cu gasirea de personal calificat"

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea