Cariera

#somaj #someri #piata muncii #criza

Piata muncii, afectata de criza, dar cu locuri de munca necautate si tichete de vacanta

Ingrijorare este cuvantul de ordine in randul celor implicati in piata muncii din Romania. Alte disponibilizari, cresterea numarului somerilor, despre care Ministrul muncii estimeaza ca va ajunge la 500 de mii de persoane pana la sfarsitul anului. Pe de o parte bugetarii si din ce in ce mai multi angajati ameninta cu proteste, in timp ce la capitolul vesti bune ar trebui bifat faptul ca in anumite domenii se fac angajari, firmele romanesti ar putea beneficia de bani europeni pentru angajarea de oameni si ministerul turismului va oferi firmelor tichete-cadou de vacanta.

Ministerul muncii estimeaza ca pana la sfarsitul acestui an numarul somerilor din tara noastra va ajunge la mai mult de 500 de mii de persoane. Conform unei declaratii a ministrului muncii, Marian Sarbu, acestia vor proveni in majoritate din mediul privat, insa nici angajatii de la buget nu vor fi privilegiati in aceasta perioada, din cauza bugetului de austeritate. In plus ministrul a anuntat faptul ca Executivul pregateste un pachet de solutii pentru “somerii crizei”, una dintre solutii urmand sa fie absorbtia de fonduri europene.  

Cinci sute de mii de someri pana la sfarsitul anului

Datele institutiilor care monitorizeaza acest fenomen arata ca in ultima perioada somajul este in crestere. Raportul Agentiei pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) pe ianuarie arata ca in prima luna a lui 2009 rata somajului a fost de 4,9%, in crestere cu jumatate de punct procentual fata de luna precedenta, cei mai multi someri fiind inregistrati in Ilfov, Bucuresti, Timis, Bihor si Cluj, in timp ce cea mai mare rata a somajului s-a inregistrat in judetele Vaslui, Mehedinti si Teleorman.

In plus ANOFM a estimat o crestere cu peste 50 de mii a numarului de someri pana in aprilie 2009, bazandu-se pe notificarile de la firme. Din anunturile venite dinspre agentii economici reiese ca mai mult de 400 de firme au anuntat ca vor face disponibilizari pana in luna mai, numarul disponibilizatilor fiind estimat la peste 38 de mii de persoane. Printre acestia angajati din minerit (peste 200 de mineri de la Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, angajati ai rafinariei Midia Navodari, cateva sute de salariati de la Arcellor Mittal Galati etc.).

Lunile urmatoare anunta disponibilizari si amenintari cu proteste

Aceste vesti, alaturi de cele legate de bugetul aprobat de Executiv pentru 2009, fac din ce in ce mai multi salariati sa iasa in strada. Printre acestia cercetatorii, cadrele didactice, functionarii publici, pensionarii si angajatii marilor firme din tara, care ameninta cu greva si actiuni de protest in cazul in care promisiunile salariale facute de fostul guvern nu sunt respectate. In ultima perioada reprezentantii Guvernului au anuntat ca majorarile salariale care le fusesera promise bugetarilor vor fi acordate in cuantum mai mic si etapizat, nu in forma aprobata de fostul Executiv.

Vesti bune 

Mai exista insa si vesti bune pe piata muncii. Un exemplu este acela ca mai exista firme care angajeaza: unele care ofera locuri de munca pentru strainatate, altele in tara. De pilda, o fabrica de textile din Sighisoara cauta 50 de confectioneri imbracaminte, pentru care, conform presei locale, nu prea are candidati.  

Pe de alta parte, ministerul muncii a anuntat la inceputul saptamanii ca firmele din Romania ar putea primi in urmatorii doi ani finantari de 133 milioane euro din Fondul Social European ( fse " title=" fse " title="fse">fse ">FSE ) pentru angajarea de personal, formarea profesionala a angajatilor si imbunatatirea conditiilor de lucru. Conform declaratiei ministrului de profil, aceste fonduri ar trebui sa permita angajarea si formarea a aproximativ 100.000 oameni, in majoritate dintre cei afectati de criza.

Tot in cursul acestei saptamani, ministrul turismului, Elena Udrea a readus in atentie initiativa acordarii tichetelor de vacanta pentru angajati. Ministrul a anuntat ca va aduce proiectul de lege pe masa Executivului, pentru ca aceste bonuri de vacanta, in valoare de pana la doua mii de lei pe an ar fi o masura de compensare economica eficienta atat pentru angajator, cat si pentru angajat, pe timp de criza.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea