Cariera

#perioada de proba #angajare #salariat #angajator

Perioada de proba, o ultima testare inainte de angajare

este pentru majoritatea candidatilor o ultima testare inaintea primirii efective a jobului dorit. Dupa toate etapele de selectie, aceasta perioada este cea in care poate arata ce poate, isi poate demonstra calitatile si aptitudinile in conditii reale, ale jobului pe care ar urma sa-l faca zi de zi. Despre prevederile legale referitoare la perioada de proba si cum o privesc angajatorii si salariatii, in cele ce urmeaza.

Conform Codului muncii, perioada de proba este o perioada pentru verificarea aptitudinilor salariatului, ce poate fi stabilita intre angajator si angajat, de o durata “de cel mult 30 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de conducere”, respectiv “de cel mult 6 luni” in cazul absolventilor institutiilor de invatamant, incadrati intr-un loc de munca, “la debutul lor in profesie”. In cazul muncitorilor necalificati, angajatorului nu ii este permis sa tina candidatul in perioada de proba pe o durata mai mare de 5 zile.

Aceasta perioada este stabilita printr-un contract intre cele doua parti, care poate inceta numai in urma unei notificari scrise, la initiativa uneia dintre parti.

Pe timpul perioadei de proba candidatul are aceleasi drepturi si obligatii ca un salariat

Pe durata perioadei de proba, conform legii, salariatul se bucura de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii , in contractul colectiv de munca . Astfel, salariatul aflat “in proba” va beneficia de acelasi salariu pe care il va primi si la finalul perioadei respective si va avea de indeplinit aceleasi sarcini ca un angajat “complet”. In plus, perioada de proba este considerata si ca vechime in munca, la fel ca o angajare pe termen determinat sau nedeterminat.

Trebuie retinut si faptul ca inainte de inceperea unei perioade de proba salariatul are incheiat un contract de munca, contract ce trebuie sa respecte toate prevederile ale Codului Muncii. Acest contract se incheie si se inregistreaza in cel mult 20 de zile din momentul inceperii lucrului si are acelasi statut ca celelalte contracte de munca din respectiva firma.

Din pacate unii angajatori nu respecta aceste prevederi legale. “Atunci cand am venit in firma am stat in probe pentru vreo patru luni, desi aveam experienta vreo doi ani pe un post similar. Eram eu si inca doi colegi, ne-au tinut pe toti in acelasi timp pe un singur salariu, adica un salariu l-au impartit la trei, cati posibili candidati eram. Insa imi doream mult sa lucrez aici, aveam nevoie de un job, asa ca atunci cand m-am vazut printre finalisti nu am mai comentat, a fost intr-un fel un acord tacit. Oricum nu stiam ce as putea face”, povesteste Alina despre experienta ei in perioada de proba, in cadrul companiei unde lucreaza si acum.

O singura perioada de proba pentru o pozitie in aceeasi firma

Un aspect important precizat de legislatia muncii este acela ca “perioada de proba nu se confunda cu stagiul, stagiul reprezentand o forma de perfectionare a salariatilor, cu valente eminamente practice” si nici cu atestarea profesionala, “care, spre deosebire de perioada de proba, survine pe parcursul derularii contractului individual de munca”. De asemenea prevederile legale mentioneaza faptul ca angajatorul isi poate supune angajatii la o singura perioada de proba pentru o pozitie.

In plus, trebuie stiut faptul ca, conform legii,” neinformarea salariatului anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca cu privire la perioada de proba duce la decaderea angajatorului din dreptul de a verifica aptitudinile salariatului printr-o asemenea modalitate”. De asemenea, angajatorii care practica “primirea la munca a persoanelor fara incheierea unui contract individual de munca ” risca sa fie sanctionati “cu amenda de la 1.500 la 2.000 de lei pentru fiecare persoana identificata”.

Specialistii in rescrutare sunt de parere ca perioada de proba nu ar trebui sa-i sperie pe candidati. “Aceasta perioada ar trebui privita drept o ocazie de a observa cum stau lucrurile in firma respectiva, daca respectivul candidat se incadreaza in noul mediu de lucru, daca i se potriveste. Acesta este cel mai bun moment de a testa pe viu si fara simulari aspecte legate de cultura organizationala a echipei in care se doreste integrarea, dar si modul in care se ofera anumite recompense pentru munca prestata. Asa ca daca in timpul perioadei de proba candidatului nu-i va placea ce a gasit, atunci va avea si posibilitatea de a pleca in cautarea acelui ceva pe care si-l doreste”, crede Mihnea Iliescu, consultant.  

Perioada de proba, si buna, si rea

In randul candidatilor parerile sunt impartite. “Am intrat in proba la firma la care visasem sa lucrez de cand eram in liceu, dupa multe teste si interviuri. Imi placeau si colegii, si firma, insa dupa o perioada de vreo 5 luni, in care am fost platit cu un salariu de mizerie mi s-a spus ca nu ma mai vor, iar pe ultima luna muncita nu am mai primit banii, pe motiv ca fusesem trainuit. Si nu inteleg cum de m-au tinut atat, ma gandesc ca daca nu le placeam, ma trimiteau acasa din , cum au patit altii. Eu cred ca a fost timp pierdut degeaba”, isi povesteste Ionut Chirea experienta intr-o firma de consultanta.

Altii cred insa ca perioada de proba este folositoare. “Acum un an am fost in perioada de proba la o firma de PR, care credeam eu ca este jobul meu de vis. Dupa o luna mi-am dat seama ca nu asta asteptam de la mine si de la echipa in care urma sa lucrez, asa ca am plecat. M-am angajat intr-o firma de publicitate si-mi place ce fac, asa ca mi-e bine. Si ma felicit mereu ca am gasit puterea sa spun nu”, isi marturiseste experienta Adriana Mihalcea.

Sfaturi pentru candidati

Consultantii in resurse umane si recrutare spun ca multi angajati afirma ca perioada de proba nu reprezinta un avantaj, nici financiar, nici profesional. Ei ii indeamna insa pe candidati sa consulte legea, sa afle care le sunt drepturile si obligatiile, in asa fel incat angajatorii care incearca sa ii transforme in mana de lucru ieftina sau gratuita sa nu reuseasca acest lucru.

In cazul celor aflati in perioada de proba, exista si cateva sfaturi de aplicat in timpul perioadei de proba, venite din partea lui Radu Pantiru, consultant in recrutare: “nu intarziati la munca; incercati sa socializati cu colegii, insa doar in timpul pauzelor de tigara sau cafea; manifestati atentie la colegi, fiti prietenosi cu ei, insa nu excesiv si mai ales nu si cu sefii; rezolvati-va problemele singuri, cereti ajutor doar in caz de forta majora; nu va instalati la birou ca si cum v-ati muta intr-o casa, ar putea sa ii agaseze pe ceilalti si nu va face neaparat bine imaginii pe care vreti sa v-o construiti”. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea