Cariera

#angajat #forta de munca #piata muncii #asigurari sociale #indemnizatie #somaj

Perioada de acordare a somajului creste cu trei luni

Prelungire a perioadei de somaj si intreruperi de la plata contributiilor de asigurari sociale , pe durata intreruperii temporare a activitatii - acestea sunt ultimele decizii ale Guvernului referitoare la piata muncii, citate de "Romania libera". Astfel, perioada de acordare a indemnizatiei de somaj va fi extinsa cu trei luni, iar angajatorul si salariatii vor fi scutiti de la plata contributiilor de asigurari sociale, pe durata intreruperii temporare a activitatii, pentru un interval de trei luni.

Noile masuri referitoare la piata muncii, printre care si decizia prin care comitetele sectoriale vor fi organizate ca institutii de dialog social de utilitate publica au fost prinse intr-o noua ordonanta de urgenta adoptata de Guvern.

Conform unui comunicat al Guvernului, prelungirea cu trei luni a perioadei de acordare a indemnizatiei de somaj este valabila pentru persoanele care intra in randul somerilor dupa intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2009. In plus, pentru somerii care beneficiaza deja de , perioada de acordare se prelungeste cu trei luni de la data pana la care a fost stabilita masura respectiva.

Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca prevede ca indemnizatia de somaj se acorda pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare: sase luni pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an, noua luni, pentru un stagiu de cotizare de cel putin cinci ani si 12 luni pentru un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

In ce priveste scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate atat de angajatori, cat si de salariatii care beneficiaza de indemnizatia de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, aceasta va fi acordata pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului, pentru o perioada de pana la trei luni intr-un an, fara a fi afectata calitatea de asigurat a acestora.

Referitor la comitetele sectoriale, ordonanta prevede ca acestea vor fi organizate ca institutii de dialog social de utilitate publica, vor avea personalitate juridica si vor fi organizate la nivelul ramurilor de activitate definite prin contractul colectiv de munca unic la nivel national in vigoare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea