Cariera

#recuperator #criza #creante #datorii

Meserie de criza: recuperator de creante

Criza a facut multe victime in randul firmelor si persoanelor care au de platit datorii, fie catre banci, fie catre alte firme. Astfel a aparut una dintre cele mai cautate meserii de criza: recuperatorul de debite.

In ultimele luni, multe firme si banci au inceput sa caute, fie prin intermediul firmelor de recrutare, fie prin intermediul site-urilor de angajari, persoane care sa doreasca sa activeze ca “referenti colectare debite”, “agenti colectare debite”, “colectori” sau “ de creante ”. Acestia trebuie sa aiba cunostinte de drept si de economie, astfel incat sa poata descalci cu usurinta itele contractelor semnate intre parti.

Potrivit Evenimentul Zilei, pe piata romaneasca, criza a creat un tsunami de recuperatori de debite. Acestia au rolul de “a crea o relatie de cooperare cu debitorul, de a  identifica problemele si posibilitatile financiare ale acestuia, de a-i oferi solutii de plata adecvate, care sa fie in avantajul ambelor parti, si de a obtine un acord de plata care sa fie respectat”, dupa cum marturiseste Georg Kovacs, seful unei firme de recuperatori.

Nu este o meserie cu statut special

“Meseria” de recuperator de nu are insa un statut special, recunoscut de lege. Avocatul Radu Sora spune ca recuperarea creantelor este in mod legal o parte a activitatii unui Cabinet de Avocatura . “In cele mai multe cazuri, societatile comerciale care nu au legatura cu profesia de si care se intituleaza ca fiind recuperatori de creante sunt de fapt ilegale si sunt bazate pe existenta in Codul CAEN a unor activitati comerciale care se identifica cu acest obiect de activitate”, a precizat Sora pentru EVZ.

Pentru a recupera debitele, recuperatorul parcurge mai multe etape, printre care: verificarea datelor debitorului la Registrul Comertului , somarea acestuia in instanta, identificarea bunurilor si conturilor care ar putea fi executate silit, executarea silita pentru recuperarea debitului.

In general, in activitatea de colectare de creante exista trei nivele: colectarea pe cale amiabila , care presupune contactarea debitorului prin telefon, fax, e-mail; colectarea pe teren, care presupune deplasarea la domiciliul debitorului; colectarea pe cale juridica, care presupune adresarea prin intermediul instantelor judecatoresti, a executorilor si avocatilor.

Ce trebuie sa aiba un recuperator de credite?

“Trebuie sa cunoasca foarte bine legile, dar si cum sa negocieze cu restantierul, sa fie muncitor si sa ii placa ceea ce face, sa fie perseverent, dar si sa fie un bun mediator” – acestea sunt calitatile pe care ar trebui sa le detina un recuperator, crede Radu Sora.

Pe piata recuperarilor de credite se practica salarii calculate sub forma de comision plus alte beneficii, precum rata de succes, respectiv numarul de creante recuperate sau cat de mult din suma restanta reuseste sa recupereze agentul da masura castigului acestuia. Venitul fix poate fi de la 1200 pana la 2500 de lei, insa bonusul care se adauga acestui salariu poate ajunge sa fie dublu. Suma pe care o primeste acesta mai poate sa depinda si de cei cu care colaboreaza.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea