Cariera

#salariu minim #salariu #roman #angajat

Legea unica a salarizarii bugetarilor prevede cresterea salariului minim la 750 de lei in 2010

Angajatii romani ar putea avea din 2010 un salariu minim mai mare, de 750 de lei, suma care ar putea ajunge peste alti cinci ani la 11100 de lei. Aceasta este una dintre prevederile proiectului Legii unice a salarizarii finalizat de Ministerul Muncii, care va intra miercuri in dezbatere publica.

Multe categorii de bugetari sunt insa nemultumite de documentul final realizat de Guvern. Sindicalistii au spus ca in urma analizei facute de Ministerul de Finante , coeficientii de ierarhizare din proiectul Legii unice de salarizare in sectorul bugetar au fost redusi cu pana la 25 de procente, principala motivatie a acestei actiuni fiind criza economica prin care trece Romania in acest an.

Potrivit noului proiect al legii salarizarii cresterea salariului minim pe economie va fi etapizata, intai mai mare si apoi mai lenta, de la 750 lei anul viitor, la 900 lei in 2011, urmand ca, in 2015, salariul minim sa ajunga la 1.110 lei, dupa cum noteaza NewsChannel.ro. In plus, odata cu aceste cresteri ale salriului, vor creste si veniturile a peste o suta de mii de bugetari, in functie de pozitia pe care o ocupa in grila.

Insa Legea salarizarii unice , care stabileste un nou mod de calcul al salariilor bugetarilor, pe baza unui coeficient de maxim 15 salarii minime pe economie, nemultumeste sindicatele, in special pe cele din invatamant, care ameninta cu greva generala, anunta Ziarul Financiar.

Sindicalistii din educatie cer de la premierul Emil Boc despre ultimele ajustari ale coeficientilor de ierarhizare, care au fost redusi cu pana la 25 la suta. Principala cauza invocata in acest caz dupa facuta de Ministerul de Finante a fost criza economica care ar putea duce la imposibilitatea platii salariilor catre bugetari.

Potrivit ZF, legea creeaza o noua ierarhie a salariilor de baza in functie de mai multe principii: nivelul studiilor si competente, importanta sociala a muncii, complexitatea si diversitatea activitatilor, responsabilitatea si impactul deciziilor, expunere la factori de risc, incompatibilitati si conflicte de interese, dificultatea activitatilor, sfera de relatii. In plus, ponderea sporurilor in castigul salarial nu va fi mai mare de 30% din fondul corespunzator alocat cheltuielilor salariale, in prezent fiind de aproximativ 51%.

Citeste si:

"Banii economisiti dupa disponibilizari, folositi la cresteri salariale"

loading...
  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist: Revolutia fiscala - ce venituri vom avea din ianuarie 2018

Experti Financiar

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist: Ce este si ce implicatii are Split TVA?

Experti Financiar

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist: Ce se intampla cu salariatii part-time de luna aceasta. Tot ce trebuie sa stii

Experti Financiar

Sfatul expertului


Citeste pe divahair.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihologul Cristina-Andreea Dumitras: Sfaturi pentru tinerii care isi incep activitatea profesionala

Expertul Acasa.ro, psihologul Cristina-Andreea Dumitras

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.