Cariera

#munca de acasa #sfaturi practice #telemunca #concentrare #trucuri

Invata sa te concentrezi mai bine cand lucrezi de acasa. Ponturi pentru eficienta maxima

Traim vremuri agitate si a te concentra poate fi de multe ori o provocare. Suntem tot mai stresati si mai ocupati, dar in acelasi timp avem si o multime de lucruri care ne pot distrage atentia. O notificare primita pe smartphone, o fotografie vazuta pe o retea de socializare care ne atrage atentia si ne face sa cautam mai multe, zgomotul stradal, latratul unui caine sunt doar cateva dintre ucrurile care ne fac sa ne pierdem concentrarea. Atentia, chiar si cea distributiva, se poate antrena, daca folosesti strategia potrivita.

 

Cum te afecteaza lipsa de concentrare

Imposibilitatea de a te concentra mai mult timp la ceea ce ai de facut poate afecta eficienta.

Este greu sa dai randament maxim atunci cand ai de a face cu o multime de distractii care prelungesc timpul de lucru, atat pentru adultii care lucreaza, cat si pentru elevi, fie ca invata fata in fata sau online.

Lipsa de concentrare poate afecta capacitatea de a intelege lucrurile, potentialul de a invata si retine informatii noi, ceea ce poate genera rezultate nesatisfacatoare si frustrari.

Trucuri pentru o concentrare mai buna

Sunt, totusi, cateva lucruri care nu te costa nimic si pe care le poti face pentru a te autoeduca astfel incat sa reusesti sa iti pastrezi concentrarea si sa faci, astfel, economie de timp si de energie, cu rezultate dintre cele mai bune.

1. Stabileste un spatiu pentru lucru/studiu!

Chiar daca este un spatiu mic, este important sa il concepi doar pentru a munci si a studia. Este indicat sa fie departe de zone in care este multa miscare si zgomot, pentru a-ti fi mai usor sa te concentrezi si, mai ales, sa nu existe intreruperi. Este de preferat sa iti amenajezi spatiul de lucru aproape de o fereastra, pentru ca lumina naturala este de mare ajutor.

Desi poate fi tentant, sub nici o forma sa nu folosesti patul pe post de birou sau scaun de lucru, deoarece acesta te va indemna la somn si relaxare (ca sa nu spunem lenevit).

Spatiul de lucru trebuie sa fie cat mai ordonat posibil si sa ai intimitate.

2. Stabileste-ti un program si respecta-l!

Daca lucrezi de acasa, vei avea surpriza ca nu te mai deranjeaza atat de mult orele suplimentare si ca nu mai acorzi aceeasi atentie unor activitati precum a te aranja sau a manca.

Este important sa iti faci un orar cu toate activitatile importante pentru starea ta de bine. Lipsa organizarii iti poate afecta concentrarea; in loc sa te axezi pe ce ai de facut, gandul iti va zbura la ce nu ai facut sau, daca ai uitat sa mananci, foamea iti va pune bete in roate.

Fa-ti o lista cu activitatile saptamanii in ordinea importantei si aloca-le timpul necesar. Cel mai bine este sa incerci sa te organizezi pe saptamani.

3. Redu la tacere telefonul mobil si alte aparate!

Stim ca tehnologia este de maxima importanta in zilele noastre si ca telefonul mobil a devenit parte din noi, dar, pentru a nu-ti pierde concentrarea de fiecare data cand primesti un mesaj sau o notificare, pune mobilul pe modul silentios; fa la fel cu orice alt dispozitiv care poate emite sunete. Expertii spun ca este indicat sa nu folosesti mobilul timp de 20 de minute sau pana cand nu termini activitatea in care esti angajat. Astfel te vei concentra mai bine si vei termina sarcinile mai repede.

4. Fa miscare!

Chiar daca ai un program incarcat, fa-ti timp pentru cateva exercitii fizice sau pentru o plimbare. Daca ai pauza de masa, nu o folosi pentru a indeplini cat mai multe sarcini! Mananca ceva si foloseste timpul ramas pentru cateva miscari de aerobic sau poate chiar pentru o plimbare in fata locuintei sau prin curte, daca stai la casa.

Lipsa de miscare dauneaza circulatiei sangelui, impiedica eliminarea de toxine si devine un soi de ghimpe care iti va afecta puterea de concentrare.

Nu uita ca ideal este sa te ridici de pe scaun macar 10 minute pe ora pentru a-ti dezmorti picioarele si a pune sangele in miscare. Vei observa, cu siguranta, diferenta la capitolul concentrare.

5. Bea apa

Cand ai mult de lucru este foarte posibil sa uiti sa te hidratezi. Ei bine, apa este la fel de importanta ca odihna pentru organism. Asa cum, atunci cand nu ai dormit bine, iti poate fi greu sa te concentrezi, la fel se intampla si cand nu bei suficienta apa. Cand suntem deshidratati, sangele circula mai greu, creierul se oxigeneaza mai putin, iar capacitatea de concentrare scade simtitor. Creierul are nevoie de apa pentru a functiona corect. Data viitoare cand nu iti iese ceva, incearca sa bei un pahar cu apa si o sa ai surpriza sa remarci ca dintr-o data te poti concentra mai bine pe ceea ce ai de facut.

Foto: piqsels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea