Cariera

#monitorizare sefi #monitorizare angajati

In ce conditii sefii iti pot spiona mailul

Bogdan Mihai Barbulescu, inginerul concediat in 2007, dupa ce a fost monitorizat folosind internetul in scopuri personale la serviciu, a creat un precedent incredibil pentru toti angajatii din Europa!

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a decis marti ca instantele romanesti nu au respectat dreptul la viata si corespondenta privata in cazul unui cetatean roman, fiind incalcat articolul 8 al Conventiei Europene pentru Drepturile Omului, se arata intr-un comunicat al CEDO.

Decizia CEDO vine dupa ce judecatorii au analizat dosarul Barbulescu versus Romania, care se referea la decizia unei societati private de a concedia un angajator dupa ce a monitorizat mesajele electronice ale angajatului, precum si presupusul esec al instantelor nationale de a proteja dreptul la viata privata.

Este "neabuziv ca un angajator sa doreasca sa verifice daca angajatii sai isi indeplinesc sarcinile profesionale in timpul orelor de munca", a argumentat in prima instanta CEDO, conform stirileprotv.ro.

Acum, judecatorii Marii Camere au precizat ca pentru a judeca daca o masura de monitorizare a conversatiilor private ale salariatiilor este adecvata, instantele nationale trebuie sa ia in considerare daca angajatii au fost informati cu privire la posibilitatea ca patronii sa-i supravegheze comunicatiile la munca si care este proportia monitorizarii.

De asemenea, trebuie sa fie luate in considerare si consecintele monitorizarii asupra salariatului si daca acesta a avut parte de garantii de protectie, in special atunci cand activitatile de monitorizare ale angajatorului sunt de natura intruziva.

Sursa foto: khamsat.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea