Cariera

#liber #zile libere #stat #guvern

In 2010 romanii au doar patru zile libere de la stat

In 2010 romanii vor avea doar patru zile libere acordate de stat si aceasta pentru ca din cele 11 zile libere acordate legal, sapte pica in zile de sambata sau duminica. In acest fel romanii au toate sansele sa ramana codasi in Europa la numarul de zile libere pe an, primite de la stat.

Potrivit calendarului, a doua zi din an, 2 ianuarie pica in ziua de sambata, la fel si 1 mai si prima zi de Craciun. Sfanta Maria de pe 15 august va fi intr-o duminica, in timp ce a doua zi de Craciun, respectiv 26 decembrie 2010 va fi tot intr-o ultima zi din saptamana. Asadar, din cele 11 zile libere acordate de la stat, raman libere doar 1 ianuarie 2010, a doua zi de Pasti, a doua zi de Rusalii si 1 decembrie 2010.

La sfarsitul lui 2008, datele inregistrate la nivel national aratau ca romanii au fost printre ultimii in Europa in ceea ce priveste numarul de sarbatori legale. Atunci se stabilea insa, in Codul Muncii, inca trei zile libere primite de la stat, numarul total al liberelor legale ajungand astfel la 11.

Conform noilor reglementari legislative stabilite in 2008, romanii urmau sa aiba zile libere astfel:

- 1 si 2 ianuarie
- prima si a doua zi de Paste (19 si 20 aprilie)
- 1 mai
- prima si a doua zi de Rusalii (7 si 8 iunie)
- 15 august, Sfanta Marie Mare
- 1 decembrie, Ziua Nationala
- prima si a doua zi de Craciun
- 2 zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.


Precizarea facuta insa in lege era aceea ca de aceste zile libere vor profita doar salariatii care nu lucreaza in locuri de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.

Pentru angajatii care asigura permanenta in cazul asistentei sanitare si, respectiv, al aprovizionarii populatiei cu produse alimentare de stricta necesitate, legea prevede ca se vor stabili prin hotarare de guvern programe de lucru adecvate pentru unitatile sanitare si pentru cele de alimentatie publica .

In plus, acestor categorii de salariati li se va asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile iar in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala , de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea