Cariera

#sef #cadou #sarbatori #angajat #angajator #craciun

Ii luam cadou sefului de sarbatori?

De cele mai multe ori, angajatii se simt aproape obligati sa ii cumpere sefului un cadou de sarbatori, insa specialistii avertizeaza ca aceasta „miscare” ar putea sa iti puna in pericol imaginea in fata celorlalti colegi sau chiar a sefului. In primul rand, risti sa treci drept o persoana care cauta sa „se dea bine” pe langa superiori; in al doilea rand, poti da gres cu darul de Craciun.

Inainte de a merge la cumparaturi, iata cateva lucruri de care trebuie sa tii cont.

Informeaza-te

Inainte de a-i cumpara sefului un cadou de sarbatori, informeaza-te despre obiceiurile referitoare la aceasta „traditie”. Afla de la ceilalti angajati daca acestia obisnuiesc sa ii cumpere angajatorului un cadou. Daca da, cam ce fel de cadouri s-au oferit pana acum si mai ales, care au fost darurile cu care s-a dat gres, daca au existat astfel de situatii.

Nu il pune pe seful tau intr-o situatie delicata

Pentru ca acum ai aflat care sunt obiceiurile legate de cadouri la locul de munca, intreaba-te de ce anume vrei sa ii cumperi sefului tau o „atentie” de sarbatori. Daca vrei sa obtii o favoare de la acesta sau sa iti facilitezi „drumul” pe la serviciu, sunt sanse mari ca seful tau sa „citeasca” adevarata ta intentie.

Analizeaza relatia in care te afli cu acesta si incearca sa iti dai seama daca gestul tau ar putea fi considerat deplasat. Nu vrei sa transmiti impresia gresita si sa iti pui in pericol locul de munca.

Fii sincer

Cel mai bun motiv pentru a-i darui sefului tau un cadou este faptul ca vrei sa ii multumesti pentru ajutorul si sprijinul pe care ti l-a acordat. Important este gestul, asa ca ofera-i acestuia un dar simbolic insotit de o felicitare in care sa iti exprimi multumirile.

Fie ca mentionezi exact situatia in care te-a sustinut sau ii oferi sincere felicitari de sarbatori, ii vei spune astfel direct motivul pentru care ii oferi cadoul si nu vei lasa loc de interpretari.

Nu achizitiona cadouri personale

Evita cadourile scumpe si personale si opteaza pentru cele simbolice, specifice sarbatorilor. Daca nu stii cat inseamna personal si care este granita dintre acest termen si cel formal, atunci ar trebui sa eviti cadourile care intra in contact cu pielea, precum hainele sau parfumurile. Acestea pot da nastere la barfe printre colegi, rezultand in nemultumirea sefului.

Chiar si florile pot jigni, daca nu stii cum sa le alegi. Orienteaza-te catre cadourile de sarbatori: o sticla de sampanie, diverse obiecte –ornament pentru Craciun etc.

Aliaza-te cu colegii

Cadoul pentru sef nu ar trebui sa se transforme intr-o povara si sa iti faca o „gaura” in bugetul de sarbatori. Aliaza-te cu colegii, puneti fiecare o suma modica pentru a-i cumpara sefului un cadou. In felul acesta, veti avea o suma mai mare pe care o puteti folosi pentru a-i oferi un caodu mai consistent. Gestul va fi justificat, pentru ca va veni din partea mai multor persoane. Daca vei chetui singur o suma mare de bani, vei da nastere la barfe si iti vei pune seful intr-o situatie incomoda.

Nu te astepta sa primesti si tu un cadou de la sef

Seful tau nu face parte din familie, asa ca nu te astepta ca acesta sa iti returneze gestul. Este foarte posibil sa fii dezamagit si sa te regasesti apoi intr-o situatie penibila. De asemenea, chiar daca seful tau iti daruieste ceva anume, asta nu inseamna ca trebuie sa ii intorci gestul, daca in compania ta nu se procedeaza in acest fel. In acele momente, tot ceea ce trebuie sa faci este sa iti arati bucuria si aprecierea pentru un astfel de gest. Gandeste-te cat de ciudat ar fi daca ai primi un cadou de la seful tau si a doua zi te-ai grabi sa ii intorci favoarea. Gestul si-ar pierde semnificatia.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea