Cariera

#training #cerere #ministerul muncii #fonduri nerambursabile #piata muncii

Firmele romanesti vor pregatirea actualilor salariati mai mult decat angajarea unora noi

Firmele romanesti nu stiu sa depuna cereri complete pentru accesarea banilor europeni destinati subventionarii pietei muncii. Din cele 3.452 de cereri depuse pentru acordarea de fonduri nerambursabile , doar noua sunt complete iar dintre acestea, opt sunt pentru trainingul angajatilor si doar una pentru ocuparea fortei de munca.

Conform anuntului facut de Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane ( AMPOSDRU ) din cadrul Ministerului Muncii, in cele doua saptamani de la lansarea programului de acordarea a fondurilor nerambursabile destinate pietei muncii din tara noastra, pe adresa ministerului au sosit aproximativ 3.500 de cereri de finantare.

Potrivit ZF, din cele 3.452 de cereri depuse care vor cate o parte din cele 142 milioane de euro, 3.433 sunt idei de proiecte (schite) de folosire a fonsurilor destinate subventionarii salariilor noilor angajati, a formarii profesionale a salariatilor sau pentru imbunatatirea conditiilor de munca, doar noua sunt complete. Valoarea totala a acestora este de 1,9 mil euro si sunt destinate in majoritate trainingului angajatilor si doar una are in vedere ocuparea fortei de munca.

In urma cu cateva saptamani, premierul Emil Boc a anuntat ca firmele care angajeaza someri vor primi 50% din valoarea salariilor lor din bani UE . folosind un program derulat de Ministerul Muncii in perioada 31 martie - 31 octombrie 2009.

In plus, ministrul muncii a precizat ca suma alocata acestui program se ridica la 142 de milioane de euro, din care 85% reprezinta contributia UE, din Fondul Social European, iar 15% provin din bugetul statului. Astfel, firmele care angajeaza persoane aflate in somaj pot sa beneficieze pe o perioada de 12 luni, mergand uneori pana la 24 de luni, de suportare a 50% din valoarea salariului.

Datorita masurilor de incurajare a reabsorbtiei somerilor pe piata muncii, Executivul se asteapta la infiintarea a cel putin 15.000 noi locuri de munca. In plus, incepand din data de 31 martie 2009, societatile comerciale pot accesa fonduri europene nu numai pentru angajarea de personal, dar si pentru formarea profesionala si imbunatatirea conditiilor de munca.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea