Cariera

#munca #salariati #trafic #angajati #exploatare

Exploatarea prin munca, pe un trend ascendent

Exploatarea prin munca a cunoscut o expansiune majora, incepand cu anul 2007. in 2010 din totalul de 1154 victime identificate, 503 au fost exploatate prin munca, adica 43%, informeaza Politia Romana.

La nivel naţional, in perioada 2007-2009 traficul de persoane prin munca a cunoscut o tendinta de scadere pentru ca, pe fondul crizei socio-economice nationale si internationale si a efectelor sale, numarul victimelor exploatate prin munca identificate in 2010 sa creasca la 503.

Majoritatea semnificativa a populatiei exploatata prin munca este de gen masculin (78%), acelasi raport fiind inregistrat si in 2009. 97% din victimele exploatate prin munca sunt adulti, din mediul urban. Categoria de varsta cu cea mai mare vulnerabilitate la traficul pentru munca este 26-40 de ani, urmata de 18-25 ani.

in 2010, judetele de provenienta ale victimelor traficului de persoane au cunoscut schimbari substantiale fata de  aceeasi perioada a anului trecut. Daca in 2009 principalele judete de provenienta erau Botosani, Maramures, Teleorman, Mures, Bacau, Prahova si Iasi, in acest an, pe primele locuri se afla judetele Bihor, Bucuresti, Satu-Mare, Maramures si Arad. Toate aceste judete, cu exceptia Bucurestiului,  au o caracteristica comuna importanta: sunt judete aflate la granita.

39% din populatia victimelor traficate prin munca a avut finalizate studiile liceale in momentul intrarii in trafic. Principalul sector de activitate al exploatarii victimelor prin munca este munca fortata in agricultura, cu 63% dintre victime.

Modalitatea de recrutare a victimelor traficului exploatate prin munca cunoaste o particularitate prin faptul ca desi recrutarea are loc in speta prin abordarea directa de catre recrutor sau traficant. Un numar semnificativ de victime au raspuns anunturilor din mica publicitate care ofereau locuri de munca bine platite si conditii avantajoase in strainatate.

Principalele destinatii ale traficului pentru munca au fost in 2010: Spania, Cehia, Italia, Cipru, Grecia si Franta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea