Cariera

#concedieri #disponibilizare #angajat #salariat #angajator #firma #codul muncii

Disponibilizarile, masuri de concediere cu drepturi pentru angajati

Disponibilizari: un cuvant din ce in ce mai legat de noile conditii create de criza economica mondiala . Fie ca sunt din tara noastra, din Europa sau din Statele Unite, multe companii aleg masura concedierilor colective pentru a reduce sau mai bine spus resimti efectele crizei. Disponibilizatii au insa drepturi prevazute prin lege si temeri privind viitorul, pe care angajatorii si statul trebuie sa le aiba in vedere.

Concedierea colectiva este, dupa cum spune Codul muncii, “concedierea, intr-o perioada de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu tin de persoana salariatului, a unui numar de: a) cel putin 10 salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati mai mult de 20 de salariati si mai putin de 100 de salariati; b) cel putin 10% din salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 100 de salariati, dar mai putin de 300 de salariati; c) cel putin 30 de salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 300 de salariati” .

Nu se intampla concedieri fara consultari cu reprezentantii salariatilor

Actiunea de concediere nu poate avea loc fara consultari prealabile cu sindicatul sau cu reprezentantii salariatilor. Conform articolului 69 din Codul muncii, aceste consultari trebuie facute cu ceva timp inainte pentru a se ajunge la o intelegere cu reprezentantii salariatilor cu privire la “metodele si mijloacele de evitare a concedierilor colective sau de reducere a numarului de salariati care vor fi concediati, dar si atenuarea consecintelor concedierii prin recurgerea la masuri sociale care vizeaza, printre altele, sprijin pentru recalificarea sau reconversia profesionala a salariatilor concediati”.

Legea spune de asemenea ca pe perioada consultarilor sindicatul sau cei care ii reprezinta pe angajati trebuie sa beneficieze din partea angajatorului de toate informatiile referitoare la masurile de concediere si in special la detaliile referitoare la numarul de angajati vizati de masura, motivele pentru care se aplica aceasta masura, criteriile de alegere a celor care vor fi concediati, ce masuri vor fi luate pentru atenuarea consecintelor si de ce compensatii vor beneficia cei concediati, de la ce data se va aplica masura concedierii si termenul pana la care sindicatul poate propune un plan pentru evitarea concedierilor sau diminuarea numarului de persoane afectate.

Angajatorul, obligat sa anunte si institutiile statului


Un alt aspect important de mentionat este acela ca, in acelasi timp cu notificarea sindicatului, respectiv reprezentantilor salariatilor, firma care apeleaza la aceasta metoda trebuie sa trimita o copie a notificarii si catre inspectoratul teritorial de munca si agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca.

Iar daca in urma consultarilor cu sindicatele masura concedierilor colective ramane valabila, cele doua institutii teritoriale de munca si reprezentantii salariatilor vor trebui notificati din nou, cu cel putin 30 de zile calendaristice anterioare datei emiterii deciziilor de concediere.

Salariatii trebuie sa stie ca una dintre principalele indatoriri ale agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca este “sa caute solutii la la problemele ridicate de concedierile colective preconizate si sa le comunice in timp util angajatorului si sindicatului ori, dupa caz, reprezentantilor salariatilor”.

Angajatorul nu are voie sa angajeze alti oameni

Ce se intampla in cazul in care lucrurile devin mai bune pentru firma care si-a trimis acasa oamenii prin masura concedierilor colective? Aceasta este obligata prin lege sa ii anunte pe fostii angajati care au fost disponibilizati despre faptul ca situatia s-a redresat si sa le propuna sa revina la locurile de munca pe care le-au ocupat anterior, fara sa dea vreun concurs sau sa treaca prin perioada de proba.

In plus, “angajatorul care a dispus concedieri colective nu poate face noi incadrari pe locurile de munca ale salariatilor concediati timp de 9 luni de la data concedierii acestora”. Angajarile vor putea fi facute numai in cazul in care fostii angajati isi manifesta in scris refuzul fata de locul de munca oferit prin notificare.

Drepturile salariatilor afectati de concedierile colective

Disponibilizatii prin concedieri colective au insa drepturi, prevazute prin lege. Astfel, conform Avocatnet.ro, “in momentul cand li se desface , persoanele disponibilizate vor beneficia de o suma egala cu de doua ori salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului in care s-au facut disponibilizarile. Salariul mediu net pe economie va fi cel comunicat de Institutul National de Statistica iar indemnizatia de somaj va fi stabilita potrivit reglementarilor legale”.

Concediatii pot beneficia de . Conform actelor normative in vigoare “salariatii disponibilizati prin concedieri colective beneficiaza de plati compensatorii daca au fost incadrati cu contract individual de munca pe durata nedeterminata si au o vechime in munca, la angajatorul care i-a disponibilizat, de minimum 6 luni, realizata in ultimele 12 luni inaintea disponibilizarii”.

Un aspect important in aceasta privinta este acela ca in cazul in care in contractul colectiv la nivel de unitate nu exista introdusa norma privind obligativitatea acordarii de plati compensatorii, acest lucru “nu exonereaza unitatea de a aplica dispozitiile legale in vigoare la nivel de ramura, respectiv la nivel national, consacrate in actele normative in vigoare”.  

Concediatii pot primi si venituri lunare de completare

Angajatii afectati de concedierile colective pot primi si un venit lunar de completare, care se acoda dupa expirarea perioadei de acordare a indemnizatiei de somaj si “este egal cu diferenta dintre salariul individual mediu net pe ultimele 3 luni inainte de disponibilizare, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de munca , dar nu mai mult decat salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului in care s-au facut disponibilizarile”. Acest venit se acorda pentru o perioada intre 20 de luni pentru cei care au o vechime in munca de minim 15 ani si ajungand pana la 24 de luni pentru cei care au lucrat mai mult 25 de ani.

De cele mai multe ori angajatii nu stiu ce drepturi au

Majoritatea salariatilor romani nu stiu care le sunt drepturile atunci cand intra in randul celor care sunt sau urmeaza a fi concediati. De aceasta parere sunt avocatii din domeniul Dreptului muncii, care considera ca angajatii se lasa mult prea usor in baza sindicalistilor sau reprezentantilor lor in consiliile de administratie sau la nivel de intreprindere.

Aceasta parere este confirmata cumva si de afirmatiile angajatilor. “M-am apucat sa citesc Codul muncii si mi-am prins urechile, sa-mi fie scuzata expresia, nu e pe intelesul oamenilor de rand. Insa cred ca daca as avea de infruntat o asa perspectiva, as consulta un avocat care sa imi spuna ce drepturi am, ce am de facut, daca e legal ce se intampla etc. Insa in firma noastra nu se aud zvonuri de concedieri iar eu, daca imi fac treaba, nu cred ca as avea de ce sa fiu concediat”, spune Mihaita Zene, care lucreaza intr-o firma de soft din Timisoara.    

Irinel Patrolea, angajat al unei firme producatoare de textile din Bacau spune ca se teme de ideea concedierilor, insa nu crede ca ar putea face ceva in acest sens. “Nu stiu ce as putea sa fac daca ne concediaza seful pe mai multi. Ce sa fac? Ma apuc sa-mi caut alt serviciu, desi e cam greu de gasit in perioada asta, cu toata criza si ce se mai aude. Dar maistrii care vorbesc mereu cu sefii stiu ei ce se poate face daca ne-ar da afara, ei o sa ne indrume”, marturiseste muncitorul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea