Cariera

#angajator corect #angajare

Cum stii ca ai ales un angajator corect?

Un job nou inseamna mult mai mult decat un salariu si niste obiective pe care le indeplinesti pentru a primi acel salariu. De cele mai multe ori vorbim si despre integrarea intr-o cultura organizationala in care lucrurile sunt facute intr-un anumit mod si in care exista un set de valori foarte clare, care influenteaza modul de lucru atat la nivel micro, cat si macro.

 

Sa presupunem ca o companie s-a reinventat, iar in urma reorganizarii a decis ca noua traiectorie va urmari celebrarea inovatiei. Valorile companiei vor determina care sunt acele lucruri care urmeaza sa fie sacrificate in numele inovatiei. De exemplu: concediaza sau nu compania un om cu o vechime de 40 de ani in firma, dar care nu adera atat de bine la noua traiectorie?

Aceasta decizie va fi luata pe baza setului de valori ale companiei. Daca respectiva companie nu pretuieste corectitudinea, il va concedia fara sa clipeasca. Daca, dimpotriva, angajatorul este corect, va incerca sa gaseasca solutii pentru a pastra angajatul respectiv.

Asadar, atunci cand cauti un salariu mai mare, este indicat sa iei in considerare si corectitudinea viitorului angajator. Evident, exista o serie de indicii care pot constitui dovada ca ai ales un angajator corect, iar in cele ce urmeaza iti prezentam cateva dintre acestea.

Angajatorul ales recompenseaza oamenii exact asa cum i-ar recompensa concurenta directa

De cele mai multe ori, majoritatea angajatorilor nu platesc corect si vor sa remedieze acest lucru doar atunci cand angajatul lor primeste o oferta mai buna din partea altei companii. Doar in acel moment vor sa remedieze situatia si sa ofere si ei remuneratia corecta, pe care ar fi fost ideal sa o ofere mult mai devreme de aparitia posibilitatii de a pierde angajatul.

Nu e de mirare, asadar, ca majoritatea angajatilor care sunt platiti prea putin si stiu ca sunt platiti prea putin, pleaca atunci cand primesc o oferta mai mare, chiar daca ulterior li se ofera si posibilitatea sa ramana in firma in care deja lucreaza, pe un salariu mai mare.

Asadar, daca vezi in jurul tau oameni care sunt multumiti de recompensa financiara pe care o primesc de la angajator, cel mai probabil ai de-a face cu un angajator corect, care isi apreciaza angajatii la justa valoare.

Angajatorul ales promoveaza oameni din interior, nu aduce din afara

Un alt semn care poate indica spre un angajator corect poate fi si modul in care alege sa completeze unele roluri. In ciuda existentei anagajatilor cu o experienta vasta sau foarte vasta in spate (si toata in cadrul aceleiasi companii), multe companii aleg ca atunci cand pleaca o persoana cu atributii de leadership sa aduca pe altcineva din afara, nu sa promoveze din interior. Acest lucru le transmite angajatilor vechi mesajul ca isi pierd timpul in compania respectiva, pentru ca angajatorul nu ii va promova niciodata. Ceea ce este, pana la urma, adevarul.

Asadar, daca constati ca ai ajuns intr-o companie in care majoritatea oamenilor cu functii de conducere au crescut in acea companie, acest lucru poate fi un indiciu ca angajatorul ales este corect si ca recompenseaza devotamentul si munca.

Angajatorul nu trateaza oamenii ca pe niste „tool”-uri al caror scop e exclusiv acela de a-l ajuta sa faca profit

Un alt indiciu al unui angajator corect este modul in care ii trateaza pe angajati. Cu alte cuvinte, daca observi ca noul tau angajator ii considera pe oameni niste simple obiecte al caror rol exclusiv este acela de a aduce profit, atunci cel mai probabil nu ai gasit un angajator corect.

Un angajator corect nu ii considera pe angajati niste simple rotite intr-un mecanism, ci este perfect constient ca fiecare om are un rol important in bunul mers al lucrurilor. De asemenea, un angajator corect se preocupa intotdeauna de well-being-ul angajatilor sai pentru ca stie ca well-being-ul lor inseamna, de fapt, si well-being-ul lui si al companiei sale.

Asadar, fie ca tocmai te-ai angajat in IT, vanzari, fie ca mai degraba e vorba despre o angajare videochat sau o angajare in constructii, cele de mai sus sunt cateva indicii care iti arata clar ca ai facut o alegere buna si ca noul tau angajator este o persoana corecta, cu un set de valori foarte clar definite.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea