Cariera

#interviu #angajare #angajator #loc de munca #oferta #lucru #job

Cum sa vorbesti despre tine la interviu

„Spune-mi cate ceva despre tine” – aceasta este una dintre cele mai intrebuintate cerinte la interviul de angajare. Invitatia de a te prezenta si de a capta atentia angajatorului reprezinta o provocare cu avantaje si dezavantaje – totul depinde de modul incare iti asezi cuvintele.

 

Iata cateva sfaturi de care trebuie sa tii cont:

 

Prezinta informatie clara si concisa

 

Unul dintre cele mai importante lucruri de care trebuie sa tii cont este sa prezinti informatia intr-un mod cat mai clar, concis si cat se poate de sincer. Formuleaza propozitii scurte, din care angajatorul sa poata retine informatia fara sa uite de unde ai plecat si ce anume vroiai de fapt sa spui. Mai mult, incearca sa oferi cat mai multa informatie intr-un timp cat mai scurt.

 

Nu repeta informatia din CV

 

Asigura-te ca informatiile cu care vrei sa raspunzi la aceasta intrebare nu se regasesc in CV. CV-ul contine doar datele relevante si importante, insa acum te afli la interviu, asa ca ai ocazia sa te faci cunoscut si dincolo de cateva date de referinta.

 

Foloseste-te de descrierea jobului

 

Stabileste dinainte care sunt cele mai importante trei calitati pe care jobul le solicita. Raspunsul tau, evident, trebuie sa le includa. De exemplu, daca lucrezi in vanzari, atunci trei dintre cele mai importante calitati pe care ar trebui sa le ai ar fi abilitatea de a comunica cu ceilalti, capacitatea de a stabili si de a persevera pana la atingerea acestora, capacitatea de a face fata refuzurilor sau respingerilor.

Raspunsul tau ar putea sune ceva in genul: „Sunt o persoana extrovertita careia ii place sa interactioneze cu oamenii. Imi place sa imi stabilesc teluri si sunt foarte insistent atunci cand vine vorba de a le indeplini.”

 

Arata-ti entuziasmul

 

Spune de ce anume vrei sa lucrezi pentru compania respectiva si arata-ti entuziasmul fata de jobul pe care vrei sa il ocupi. In felul acesta, ii demonstrezi angajatorului ca ti-ai facut „temele”, ca te intereseaza cu adevarat postul pentru care aplici. In plus,  vei da startul unei conversatii care cu siguranta il va impersiona chiar si pe angajator.

 

Nu minti

 

Ai ocazia sa vorbesti despre tine, dar asta nu inseamna ca trebuie sa te intinzi la povesti. Daca nu ai mintit in CV, nu este momentul sa exagerezi diverse date despre tine nici macar la inteviu. Nu sunt putine exemplele de angajati concediati datorita faptului ca au fost prinsi cu mata-n sac, chiar si dupa mai multi ani de activitate.

 

Nu oferi informatii irelevante

 

Intrebarea pare destul de simpla, insa este foarte usor sa te lasi dus de conversatie si sa uiti de fapt scopul acesteia. Pentru ca nu ai prea mult timp la dispozitie, pregateste-ti raspunsul de acasa. In felul acesta, vei taia orice urma de informatie irelevanta pentru intervievator .

 

Sustine-ti afirmatiile

 

Daca vorbesti despre masterul obtinut, despre premii pe care le-ai castigat sau alte lucruri ce pot genera intrebari, atunci ar trebui sa ai cu tine si dovezile – de exemplu diplome – care sa demonstreze spusele tale. Este foarte posibil ca angajatorul sa fie interesat de un anumit aspect prezentat si sa te intrebe mai multe. Incearca sa nu te lasi luat prin surprindere si sa te gandesti la posibile intrebari si raspunsuri ce pot rezulta din mica ta descriere.

 

Atentie!

 

  • Interviul iti da posibilitatea de a interactiona cu angajatorul, asa ca ar fi indicat ca raspunsul tau sa nu dureze mai mult de 2 .

 

  • Nu uita sa stabilesti contact vizual. Nu te uita in jos atunci cand vorbesti, ci arata-i angajatorului ca ai incredere in tine.


Sursa foto : www.bu.edu

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea