Cariera

#calm #cum sa-ti pastrezi calm #provocare #critica #critic

Cum sa-ti pastrezi calmul atunci cand esti criticat

Criticile sunt de cele mai multe ori adevarate provocari pentru rabdarea si orgoliul fiecaruia dintre noi, fie ca acest lucru se intampla la serviciu sau in viata de zi cu zi. Si orice am spune, nu este niciodata prea usor sa fii criticat. Iata insa cateva sfaturi care te-ar putea ajuta sa primesti cat mai calm criticile care ti se aduc.


Pasi de urmat :

Pasul 1: Arata-i persoanei care iti aduce criticile ca ai auzit ceea ce ti-a spus, prin pauze, miscari ale capului sau prin diverse sunete sau cuvinte care sa arate faptul ca ai auzit si inteles ce a spus.

Pasul 2: Cere mai multe infomatii in legatura cu comentariile celui care te critica pentru ca acestea sa va dea amandorura timp sa va calmati. Incearca sa cauti partea de intentie pozitiva a celui care te critica.

Pasul 3: Da o replica, expunandu-ti perspectiva. Pastreaza-ti calmul si poate il vei face si pe cel din fata ta sa se calmeze, in caz ca este agitata ori nervoasa; i se va parea jenant sa isi piarda calmul in timp ce tu ramai relaxat/a.

Pasul 4: Cauta punctele comune ale celor doua perspective – a ta si a persoanei care te critica si incepe sa construiesti pe baza lor.

Pasul 5: Cere-i criticului tau sa iti ofere comentarii ale punctului tau de vedere.

Pasul 6: Incearca sa-ti reformulezi ideile in caz ca acestea nu au fost bine intelese. Ofera explicatii suplimentare in caz ca este necesar.

Pasul 7: Manifesta-ti dorinta de a gasi un compromis. Incearca sa gasesti miezul problemei pe care o ridica persoana care te critica si o solutie pentru aceasta. Intreaba-l/o daca are o solutie in minte.

Pasul 8: Aminteste-ti ca nu poti multumi pe toata lumea. Intreaba-te daca exista vreun sambure de adevar in plangerile adresate de persoana care te-a criticat sau daca persoana respectiva poate fi doar o persoana pe care nu o poti multumi.

Lucruri de care ai nevoie:

•    Produse pentru relaxare ( anti- stress )

 

 

Sfaturi & Avertismente:

•    Daca ai impresia ca esti mintit, adreseaza-i persoanei care te critica cateva intrebari si incearca sa iti dai seama ce este adevarat si ce nu.

•    Rezolva testul de personalitate Meyers-Briggs, care poate fi gasit gratuit pe Internet. Ai putea descoperi ca se intampla un conflict de personalitate, intre tipurile de personalitati si nu un conflict legat neaparat de tine.

•    Daca nu iti poti pastra calmul, cere reprogramarea intalnirii astfel incat sa te poti calma iar data viitoare cand vei asculta respectivele critici sa fie fara sa iti pierzi cumpatul.

•    Daca te gasesti reactionand exagerat la critici, acest lucru se intampla de obicei pentru ca te temi sa nu cumva sa pierzi ceva. Ce este acel ceva? Sunt temerile tale indreptatite?

•    Daca te intalnesti des cu conflicte, ai putea fi foarte stresat/a. Ia in calcul varianta consilierii sau incearca sa te linistesti folosind fie aromaterapia, fie alte produse de relaxare.

    Fereste-te sa-l intrerupi pe cel din fata ta cu remarci defensive. Atunci cand au impresia ca nu sunt ascultati, oamenii au tendinta sa devina mai fermi si mai agresivi.

•    Deseori oamenii critica fara a se referi neaparat la un conflict clar determinat. Daca nu iti poti da seama la ce se refera problema reala, daca nu o poti identifica, atunci nu ai nici o sansa sa o rezolvi.

•    Daca il faci pe cel/cea care te critica sa se simta prost, ai putea sa ii pierzi atentia.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea