Cariera

#stres #munca #job #angajat #angajator

Cum sa scapi de stres la locul de munca

Fie ca este vorba despre seful sacaitor care te irita in fiecare zi sau deadline-urile pe care nu reusesti sa le respecti, stresul isi pune amprenta asupra performantelor si starii tale de spirit. Pentru ca de la stres la epuizare nu mai este decat un pas, iata cateva metode prin care sa scapi de stres la locul de  munca.

 

Incurajeaza-te

 

In momentele dificile, chiar daca nu este nimeni prin preajma care sa te incurajeze, ar trebui sa incerci o viziune mai pozitiva asupra indatoririlor tale la locul de munca. Daca simti ca esti pe cale sa cedezi in fata tuturor problemelor acumulate, o mica discutie cu tine insuti ar putea sa iti faca bine.

Ia o pauza de cateva minute si repeta-ti in minte care sunt calitatile tale care te vor face sa depasesti orice situatie. Esti un invingator, ai reusit sa te faci remarcat, toata lumea te apreciaza pentru talentul tau, asa ca vei reusi sa treci peste orice situatie stresanta. Pare o metoda disperata de a elimina stresul, insa incurajarile te vor determina intotdeauna sa adopti o atitudine pozitiva .

 

Respira adanc

 

Daca stai intr-un mediu inchis, in fata calculatorului, nu ai mai luat o pauza de ceva timp, atunci este normal sa fii incercat de stari de anxietate , frustrare, furie, stres. Daca vrei sa lucrezi in continuare si sa dai si randament, atunci ar fi cazul sa te opresti pret de cateva minute, sa inchizi ochii, sa inspiri si sa expiri adanc si sa astepti pana te calmezi pentru a continua.

 

Fa-ti ordine pe birou

 

Atunci cand totul este aranjat aiurea si nu gasesti nimic din ceea ce iti trebuie la un moment dat, simti ca te sufoci si incepi sa te enervezi si mai tare. Primul pas pentru a scapa de stres este sa iti aranjezi spatiul in care lucrezi. Ordinea te va calma din start si te va ajuta sa te concentrezi mai bine.

 

Odihneste -te

 

Potrivit unor studii recente, 60% dintre persoanele care resimt stari de anxietate si panica au declarat ca nu se odihnesc suficient. Mai mult, o treime din greselile efectuate la locul de munca sunt cauzate de lipsa de somn . Medicii recomanda sa dormi cel putin 7 ore pe noapte; intre 8 si 10 ore te vor mentine fresh pe tot parcursul zilei urmatoare.

 

Asigura-ti informatiile

 

Majoritatea persoanelor depind de calculator, insa atunci cand aceste mici minuni clacheaza si isi pierd informatiile, simti cum si tu esti la un pas de a ceda nervos. Pentru a evita astfel de greseli fatale, asigura-te ca ai un back-up pentru orice informatie valoroasa.
 

Ia o pauza

 

Binenteles ca din cand in cand mai iei si cate o pauza, insa mersul pana la automatul de cafea si apoi inapoi la birou nu se considera relaxare. Data viitoare incearca sa iti iei cafeaua de la automat si sa o savurezi in afara biroului. Cativa pasi pe afara si o gura de aer proaspat te vor ajuta sa scapi de stres si sa te relaxezi pret de cateva minute.

 

Practica un sport

 

Efortul fizic te va face sa elimini stresul acumulat in timpul zilei si sa mentii o atitudine sanatoasa. Fie ca alergi sau faci aerobic pret de vreo 20 de minute dimineata sau decizi sa mergi la sala imediat dupa ce ai iesit de la serviciu, efortul fizic te va mentine in forma si te va ajuta sa scapi de stres.

 

traieste clipa

 

Nu iti mai face scenarii de groaza atunci cand un lucru pur si simplu nu functioneaza asa cum ai vrea tu. Concentreaza-te asupra prezentului, asupra a ceea ce ai de facut acum pentru a preveni situatiile neplacute in viitor; in caz contrar, vei reusi sa te stresezi degeaba si sa nu te bucuri de rezultatele tale.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea