Cariera

#negociere #salariu #interviu #angajat #sef #loc de munca #job

Cum sa iti negociezi salariul la interviu

Negocierea reprezinta unul dintre momentele cele mai dificile din cadrul unui interviu. Simti ca ai jobul in buzunar, insa nu stii daca ar trebui sa accepti orice oferta salariala care ti se propune sau sa iti fortezi norocul, negociind cu angajatorul. Iata cateva modalitati care te vor ajuta sa obtii cea mai buna oferta, atat pentru tine, cat si pentru angajator.

Pasul 1. Informeaza-te

Inainte de interviu, trebuie sa te pregatesti temeinic, fie ca este vorba despre codul vestimentar al firmei la care vrei sa te angajezi, postul pe care il vei ocupa, istoricul acesteia etc. Nu exclude din aceasta pregatire si salariile pe care conducerea le acorda.

Chiar daca salariile sunt confidentiale, poti deduce care este starea financiara a companiei din rezultatele pe care le are. Afla daca a rezistat crizei, daca au existat reduceri de personal sau dimpotriva, compania nu si-a schimbat cursul firesc al lucrurilor, fiind dispusa pentru motivarea angajatilor.

De asemenea, intereseaza-te cam cat ar trebui sa castige un om care se afla pe acelasi post cu al tau, insa incearca sa te mentii realist. Esti o persoana talentata, insa salariul se negociaza si in functie de experienta.

Pasul 2. Intelege situatia in care te afli

Daca vei deveni unul dintre sutele de angajati ai unei companii, atunci este posibil ca salariul sa fie unul fix. In cazul in care vei cere mai mult, angajatorul poate trece cu usurinta la urmatoarea persoana, fara a incerca sa te mentina in cadrul companiei. Daca insa negociezi salariul pentru o pozitie cheie si mizezi pe un CV generos, atunci anticipeaza momentul si exprima-ti preferintele.

Pasul 3. Lasa-l pe angajator sa vorbeasca primul

Nu te grabi sa divulgi ce salariu ai avut inainte. Acest lucru poate constitui un dezavantaj, pentru ca angajatorul va veni cu un pachet salarial mai mic. Daca intrebarea iti este adresata insa cu insistenta, nu minti. Aceste informatii se pot afla destul de usor si nu vei dori sa inspiri neincredere inca din prima ta zi de lucru. Faptul ca iti cunosti valoarea pe piata poate deveni un argument solid pentru o cifra de salariu. De asemenea, ia in calcul si restul de beneficii. Important este ca atat tu, cat si angajatorul, sa simtiti ca ati castigat aceasta negociere.

Pasul 4. Fii corect

Adu argumente solide pentru fiecare facilitate pe care o ceri de la angajator. Nu incerca sa te situezi deasupra celorlalti viitori colegi, pentru ca sunt sanse reale sa nu obtii ceea ce iti doresti sau, daca vei fi intr-adevar angajat, exista posibilitatea de a trece din start, drept o persoana profitoare. Analizeaza cu atentie cererea si oferta si justifica in mod corect pachetul salarial pe care ti-l doresti.

Pasul 5. Invata sa te opresti

Nu intinde coarda mai mult decat iti permite angajatorul. Risti sa pierzi ceea ce ai reusit deja sa negociezi. Incearca sa preiei limbajul acestuia si modul de a vorbi pentru a intelege exact cand sa te opresti. Daca esti multumit cu ceea ce ai obtinut, atunci declara negocierea incheiata. Daca totusi crezi ca poti mai mult, fii pregatit sa iti asumi riscul unui refuz si cautarea unui nou job. Nu risca sa fii perceput ca o persoana lacoma; vei pierde din start respectul viitorilor tai colegi sau al sefului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea