Cariera

#angajare #interviu #job #loc de munca #oferta #angajator

Cum sa interpretezi un interviu de angajare

Doar ce ai trecut de interviu si acum astepti cu nerabdare sa fii contactat iarasi de angajator, pentru a primi o oferta de lucru. Nu trebuie sa stai "ca pe ghimpi" pana cand acesta decide sa te sune. Este suficient sa iti evaluezi performantele si sa observi diverse semne care iti pot da de veste daca interviul a decurs ca la carte.


Esti chemat pentru o noua intalnire

 

Din multimea de candidati pe care angajatorul i-a intervievat , acesta i-a ales pe cei mai buni. Daca si tu ai fost chemat la o noua intalnire, atunci sansele tale de a fi angajat au crescut. De multe ori insa, este foarte posibil ca angajatorul sa te cheme pentru negocieri si formalitati, fara sa fii nevoit sa te mai lupti pentru un job.

Considera a doua intalnire cu angajatorul o reusita personala, chiar daca nu se finalizeaza cu o oferta. Important este ca te-ai facut remarcat, iar acest lucru iti va aduce cat de curand un loc de munca.

 

Ti se cer referinte

 

Angajatorul iti cere referintele pentru ca vrea sa afle mai multe despre tine. Acest semn iti arata ca esti pe drumul cel bun; acesta nu si-ar pierde timpul sa iti verifice experienta de lucru si sa iti contacteze fostii angajatori daca nu te-ar considera un viitor coleg.

 

Ti se face cunostinta cu echipa

 

Ca si in cazul verificarii referintelor, daca angajatorul decide pe loc, inca de la primul interviu, ca vrea sa te prezinte catorva persoane din echipa sa, atunci poti fi sigur ca esti pe drumul cel bun.

In primul rand, nimeni nu ar pierde timpul sau, dar si pe cel al echipei sale, doar pentru a se impiedica in prezentari inutile. In al doilea rand, managerul echipei respective asteapta un feedback de la membrii acesteia, asa ca intalnirea voastra ar fi o oportunitate pentru angajator de a primi si o a doua parere.

Fii amabil cu toti cei pe care ii intalnesti si incearca sa te descurci la fel de bine ca la interviu. Prima impresie conteaza, asa ca profita de aceasta intalnire pentru a pentru a obtine jobul .

 

Vorbiti despre salariu

 

Daca angajatorul aduce in discutie salariul, atunci acesta iti arata ca este dispus sa investeasca in tine. Acum este sansa ta de a obtine salariul pe care il meriti.

Nu mentiona o suma mai mica decat valoarea jobului tau, doar pentru a obtine jobul. Vino pregatit de acasa cu o evaluare estimativa a salariului pe care ar trebui sa il castigi, raportat la ce se ofera in prezent.

Fii gata sa negociezi; angajatorul se asteapta la acest lucru si nici nu vei fi primul angajat care incearca sa scoata ce e mai bun din situatia respectiva. Atentie insa la cat de departe vrei sa mergi! Mentine-te cu picioarele pe pamant si nu te astepta la sume fabuloase, care nu se potrivesc jobului pentru care aplici.
 

 

Angajatorul iti raspunde la intrebari

 

Daca angajatorul este interesat de tine, atunci iti va raspunde la intrebarile pe care le ai referitoare la compania pentru care ti-ai dori sa lucrezi si jobul pentru care aplici. Daca acesta va considera ca nu esti candidatul potrivit, atunci nu isi va pierde prea mult timp oferindu-ti explicatii despre o pozitie pe care nu crede ca o vei obtine.

 

Interviul dureaza mai mult decat te-ai asteptat

 

Daca angajatorul nu ar fi interesat de tine, atunci ar gasi diverse pretexte pentru a incheia interviul la timp. Este suficient sa spuna ca are inca o intalnire imediat dupa tine si ca este presat de timp. Atunci cand acesta nu este grabit sa incheie interviul, iti ofera diferite detalii despre companie si job, inseamna ca esti pe drumul cel bun, marindu-ti sansele de a obtine locul de munca respectiv.

 

Atentie la limbajul non-verbal al angajatorului

 

Daca pe parcursul interviului, angajatorul zambeste, ia notite, iti aproba raspunsurile si este interesat sa stie mai multe despre informatiile pe care i le oferi, atunci acestea pot reprezenta semne ca interviul se desfasoara in favoarea ta.

Daca insa angajatorul se uita de mai multe ori la ceas, nu iti adreseaza intrebari detaliate, nu isi ia notite, ar fi cazul sa iei masuri de urgenta, pentru ca acesta nu pare foarte interesat de tine.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea