Cariera

#europass #cv european #cv #curriculum vitae #angajare #angajator #job #loc de munca

Cum sa completezi CV-ul european

CV-ul european sau acasa.ro / acasa.ro /europass" title="europass">europass " title="europass">Europass reprezinta unul dintre cele mai apreciate formate pentru realizarea unui Curriculum Vitae. Simplitatea acestuia il ajuta pe angajator sa iti scaneze rapid informatiile, iar tie iti ofera posibilitatea de a-ti crea un profil complet, personalizat pentru postul la care vrei sa aplici.

 

Pentru a „profita” la maxim de beneficiile acestui format, iata cateva lucruri de care trebuie sa tii cont:

 

Inainte de a incepe completarea CV-ului:

 

  • Alcatuieste o lista cu educatia , abilitatile si competentele tale, intr-o ordine logica, astfel incat atributele care se potrivesc jobului pentru care aplici sa iasa usor in evidenta.

 

  • Axeaza-te pe informatiile esentiale – de obicei, doua pagini sunt suficiente pentru a avea un CV usor de citit; chiar daca ai un CV impresionant care ocupa mai mult de doua pagini, incearca sa omiti informatiile care nu sunt relevante pentru jobul la care aplici. CV-ul tau trebuie sa faca impresie inca din primele secunde.

 

  • Adapteaza-ti CV-ul la postul pentru care aplici. Pentru a intelege mai bine ce vrea angajatorul si cum anume ar trebui sa iti completezi CV-ul, afla cat mai multe despre compania pentru care vrei sa lucrezi si postul la care aplici.

 

  • Mentine structura CV-ului european. Aceasta este prezentata intr-o maniera logica, care ii poate oferi un profil complet angajatorului.

 

  • Roaga pe cineva sa iti verifice CV-ul, pentru a depista eventualele greseli de logica sau gramatica. CV-ul ar trebui sa fie usor de inteles si sa prezinte informatia in mod clar, fara sa lase semne de intrebare.

 

Completarea CV-ului:

 

Formatul Europass il poti descarca de aici. Iata cateva sfaturi de care sa tii cont atunci cand completezi fiecare rubrica a modelului Europass:

 

Informatii personale

 

  • Incepe prin a-ti scrie numele de familie, cu litere de tipar, si apoi mentioneaza prenumele, despartindu-le cu ajutorul virgulei. Daca ai mai mult de un prenume, incepe cu cel pe care il folosesti mai des.

 

  • Adresa se scrie incepand cu strada, urmata de numar, bloc, apartament, localitate, judet, cod si tara. Daca ai o adresa temporara si inca una de corespondenta, atunci mentioneaza-le pe amandoua, specificand de asemenea pana la ce data vei putea fi gasit la adresa temporara.

 

  • In cazul numarului de telefon si/sau fax, mentioneaza si prefixul international.

 

Locul de munca vizat

 

Mentioneaza postul pe care doresti sa il ocupi. Informatiile ce vor urma dupa aceasta sectiune trebuie sa dovedeasca faptul ca esti angajatul perfect pentru postul vizat.

 

Experienta de lucru

 

  • In aceasta categorie vei realiza cate o caseta speciala pentru fiecare loc de munca pe care l-ai avut. Daca experienta ta de lucru este limitata, atunci descrie mai intai educatia, inversand categoriile "experienta de lucru" si "educatie" intre ele.

 

  • Axeaza-te pe locurile de munca ce te recomanda pentru jobul la care aplici.

 

Educatie si formare

 

  • Ca si in cazul locurilor de munca, fiecare institutie sau curs absolvit va avea o caseta separata. Incepe cu cea mai recenta forma de educatie incheiata. Nu trebuie sa mergi cu detaliile pana in scoala generala: liceul si facultatea sunt suficiente.

 

  • Scrie titlul exact al fiecarei calificari obtinute. Daca nivelul insititutiei respective corespunde cu un sistem international de clasificare, mentineaza care este acesta.
     

 

Aptitudini si competente personale

 

Aceasta rubrica iti da posibilitatea de a completa informatiile deja prezentate si de a-ti intregi portretul candidatului la jobul respectiv, mentionand abilitati si competente care nu sunt atestate neaparat prin diplome sau premii. Poti elimina orice categorie din CV-ul european ce nu ti se pare relevanta. De asemenea, ai ocazia de a folosi un ton usor informal.

Competente si abilitati sociale – descrie modul in care lucrezi cu alte persoane , importanta comunicarii si a spiritului de echipa etc. De exemplu, capacitatea de a te adapta la un mediu divers, multicultural, datorita experientei de lucru in strainatate, abilitati de comunicare, dobandite din experienta de sales manager. Nu uita sa prezinti si contextul la care faci referire si din care sa reiasa calitatile mentionate.

 

Competente si aptitudini organizatorice –  competentele organizatorice se refera la coordonarea si administrarea oamenilor, proiectelor sau bugetelor. Leadershipul, experientele tale ca manager, simtul organizatoric sunt cateva dintre calitatile pe care le poti mentiona. Specifica, de asemenea, contextul care dovedeste calitatile mentionate de tine.

 

Competente si aptitudini tehnice – descrie-ti aptitudinile tehnice, mentionand echipamentul pe care stii sa lucrezi si contextul in care ai dobandit cunostintele respective.


Competente si aptitudini de utilizare a calculatorului – mentioneaza programele pe care stii sa le stapanesti, precum si modul in care ai dobandit cunostintele respective.

 

Competente artistice sau alte competente - completeaza aceste rubrici doar daca informatia vine sa iti aduca un atu in plus in conturarea profilului pentru jobul la care aplici.

 

Informatii suplimentare – mentioneaza orice infomatie relevanta – referinte, organizatii din care faci parte, publicatii si lucrari, premii, distinctii etc.

Aici poti gasi un model de CV euopean deja completat.



 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea