Cariera

#cresteri #salariu #disponibilizari

Creste numarul disponibilizarilor, dar cresc si salariile

Noi disponibilizari si trimiteri in somaj tehnic, scaderea cheltuielilor cu personalul din sectorul bugetar cu 20 de procente, reducerea posturilor din administratia centrala cu 20%, stagnarea salariilor in domeniul salarial – acestea sunt cateva dintre noutatile pe care piata muncii le-a primit in cursul acestei saptamani. Exista insa si cateva vesti bune, una dintre ele fiind aceea ca Guvernul va mari salariile, insa numai cat sa acopere inflatia.  

Luna ianuarie continua cu agitatie pe piata muncii din Romania, pe fondul crizei economice. Astfel, in cursul acestei saptamani membrii Guvernului au anuntat reduceri in sectorul bugetar. Aceasta reducere a cheltuielilor cu 20% ar putea fi facuta, conform surselor ministeriale, in doua moduri: prin diminuarea sporurilor si a primelor angajatilor sau prin disponibilizari.

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Locuintelor, Vasile Blaga a declarat pentru NewsIn ca ministrii trebuie sa gaseasca solutii de a diminua cheltuielile cu personalul din sectorul bugetar cu 20%, adaugand faptul este luata in calcul si reducerea cu 20% a posturilor din companiile de stat, institutiile vizate fiind ministerele, aparatul de lucru al Guvernului, agentiile si autoritatile din subordinea Guvernului si ministerelor.

Mai multi ministri au anuntat ca in institutiile pe care le conduc se vor face concedieri. Personalul din Ministerul Sanatatii, Ministerul Transporturilor, cel al IMM-urilor, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintelor stau deja cu frica in san, dupa ce sefii acestor institutii si-au anuntat intentiile, in legatura cu cel putin o cincime dintre cei angajati in subordinea lor. O parte a ministrilor au afirmat deja ca prefera sa fie mai putini oameni in aparatul central, dar care sa faca mai multa treaba si sa fie mai bine remunerati.

In plus, ministrul sanatatii a facut deja precizarea ca acele concedieri care vor viza institutiile din subordine nu vor viza personalul medical care activeaza in unitatile sanitare, ci pe cel din directiile si autoritatile subordonate institutiei.

Alte disponibilizari in tara

Despre disponibilizari se vorbeste si in legatura cu mari firme din tara. Astfel, in Gorj, aproximativ 300 de angajati vor fi disponibilizati in luna februarie, din mari intreprinderi precum SC Hidroconstructia sau Uzina Mecanica Sadu . In urmatoarele luni se asteapta si alte valuri de disponibilizari cauzate de criza, care conduce la scaderea comenzilor pentru marile firme. Cu aceeasi problema se confrunta si firmele de subansamble si piese cu care lucreaza de exemplu Uzinele Dacia, care trimit si ele oameni in somaj tehnic sau chiar in “concediu permanent”.

Acelasi lucru se poate spune si despre Takata-Petri Romania, care a anuntat zilele trecute ca va concedia peste 220 de angajati de la Fabrica de Centuri pe care o detine in Zona Industriala Vest din Arad, din cauza crizei financiare mondiale, care a afectat progresiv industria producatoare de componente auto in intreaga lume. Takata-Petri Romania a fost infiintata in anul 1996 si avea peste 4.000 de angajati.
 
Mai exista insa si vesti bune, chiar daca au si mici amendamente. Guvernul a anuntat astazi ca va mari salariile bugetarilor in 2009, insa numai cat sa acopere inflatia si fara sa acopere “legea lui 50%”. Aceste majorari se vor face in functie de situatia economica si vor avea in atentie mai ales salariile mici.

Cresc salariile mici

De exemplu, salariile mici din educatie ar putea fi marite cu 33%, in 2 transe, in aprilie si octombrie iar cele din sanatate cu cel mult 7 procente. Printre medicii care vor beneficia de cresteri salariale nu se vor numara insa si medicii din sistemul de urgenta, care datorita faptului ca in 2008 au beneficiat de o majorare a veniturilor, in 2009 vor stagna la acest capitol, dupa cum a precizat subsecretarul de stat Raed Arafat. Aceeasi soarta o vor avea si profesorii universitari, a caror crestere salariala de 50% este exclusa.

O veste buna vine insa pentru angajatii care lucreaza in firmele fara probleme majore legate de criza. Acestia ar putea beneficia de tichete de vacanta din partea firmelor unde lucreaza, dupa ce Ministerul Finantelor a anuntat ca ia in calcul oferirea a 100.000 de tichete de vacanta in valoare totala de 200 de milioane de lei. Aceasta initiativa face parte din setul de masuri anti-criza elaborat de acest minister, care a fost dat publicitatii astazi de catre Executiv.

Pe de alta parte, operatorii din turism au solicitat, in planul anti-criza elaborat de patronatele de profil, liberalizarea tichetelor de vacanta pentru ca firmele care doresc sa includa in pachetul salarial astfel de tichete, sa o poate face fara probleme, banii necesari tichetelor de vacanta putand proveni prin deducerea impozitului pe salariu. Aceasta masura ar putea avea efect si asupra turismului romanesc, care ar putea fi de asemenea afectat de criza. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea