Cariera

#companie #europene #fonduri #criza

Consultantul pentru fonduri europene, meserie care sfideaza criza

Criza loveste in toate domeniile economiei iar sursele de finantare pentru companii sunt din ce in ce mai reduse. De aceea, pentru firme, dar si pentru stat, exista posibilitatea de a accesa fonduri europene, care sunt puse la dispozitie de catre Uniunea Europeana pana in 2013. Insa pentru a accesa acesti bani, este nevoie de sfatul unui consultant pentru fonduri europene, care este una dintre meseriile neafectate de criza.

Proiectele romanesti depuse pentru a obtine bani europeni sunt foarte putine. Aceasta este concluzia care reiese din faptul ca institutiile UE declara ca Romania pierde bani europeni, prin neabsorbtie. Insa pentru a ajunge la fondurile oferite de Uniune, romanii trebuie sa faca proiecte. Aici intervine consultant pentru fonduri europene, despre care specialistii spun ca este una dintre cele mai bune meserii in perioada de criza.

Consultantul pentru fonduri europene are mai multe indatoriri: trebuie sa incadreze firma care doreste sa obtina fondurile in categoria intreprindere mica sau firma mare, sa identifice tipul de fonduri pe care le poate accesa, sa incerce sa obtina finantarea maxima pentru client si sa realizeze documentatia necesara pentru achizitia banilor.

"Dupa realizarea investitiei, consultantul intocmeste dosarul «Cererii de rambursare», in care arata ce s-a investit si face o analiza a situatiei actuale si previziunile pentru mai departe", a declarat, pentru Evenimentul Zilei, Diana Gradinaru, manager al unei firme specializate in obtinerea de fonduri structurale nerambursabile .

Ce trebuie sa stie un consultant pentru fonduri europene

Pentru a elabora toata documentatia, consultantii trebuie sa aiba cunostinte solide in domenii diferite precum stiinte juridice si de contabilitate. Pentru el este necesar sa stie bine cum se face un plan de afaceri , cum se calculeaza indicatorii economici, care este circuitul banilor, care sunt previziunile pe urmatorii ani, dupa cum noteaza Evenimentul Zilei.

Specialistii care activeaza deja in acest domeniu sunt de parere ca pentru a desfasura o astfel de activitate este necesar ca respectiva persoana sa cunoasca «Ghidurile Solicitantului». Aceste documente il vor ajuta in elaborarea documentatiei necesare proiectului, dar si in modul de abordare al investitiei, in functie de mai multi parametri precum localizare, valoare etc..

Potrivit firmelor care angajeaza astfel de specialisti, un consultant pentru fonduri europene poate sa castige minimum 1.700-1.800 de lei, iar pentru cei cu experienta venitul lunar poate ajunge pana la 3.000 de euro. Potrivit EVZ, expertii sunt de parere ca slujba de consultant european nu va fi afectata de criza in urmatoarea perioada. Va fi o meserie extrem de cautata pana in 2015, perioada in care Romania ar trebui sa acceseze bani oferiti de UE pentru tara noastra, dupa aderare. 

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea