Cariera

#concediu postanatal #vechime #legea salarizarii unice

Concediul postnatal va fi calculat la vechime

Bugetarii isi recapata dreptul de a beneficia de vechime si pentru concediul de crestere a copilului . Dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute, reprezentantii bugetarilor au anuntat masuri de protest fata de prevederile cuprinse in , Parlamentu a amendat legea iar Guvernul a decis sa accepte amendamentul. Astfel, concediul pentru cresterea si ingrijirea copilului va fi calculat ca vechime in munca.

Amendamentul acceptat ieri de Guvern se refera la personalul bugetar care beneficiaza de concediu platit pentru cresterea si ingrijirea copilului de pana la 2 ani, respectiv 7 ani in cazul copilului cu handicap , precum si la personalul ale carui raporturi de serviciu au fost suspendate din alte cauze, potrivit noului act normativ.

Potrivit Romania Libera, legile care reglementeaza modul de acordare a concediilor pentru angajati sunt OUG 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului si Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Insa noua a salarizarii bugetarilor prevedea, in varianta trimisa la Parlament saptamana trecuta, ca parintii angajati la stat, care aleg sa opteze pentru concediul de doi ani pentru cresterea si ingrijirea copilului, sa nu mai beneficieze de vechime pentru aceasta perioada.

In plus, nici parintii de copii cu handicap nu mai beneficiau de toate drepturile pe care le aveau anterior. Prin Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, persoana care are in ingrijire, supraveghere si intretinere un copil cu handicap beneficiaza de concediu si indemnizatie de crestere a copilului cu handicap cu varsta cuprinsa intre 3 si 7 ani. Aceasta perioada de concediu "constituie vechime in munca si in serviciu, care se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu aceasta", nota textul legii, citat de Romania Libera.

Joi si vineri, reprezentantii sindicatelor bugetarilor au anuntat ca acestia vor intra in greva generala pe 5 octombrie pentru a protesta fata de prevederile noii legi.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea